Facebook
X

Kattenaids of F.I.V. bij de kat

FIV is een retrovirus en is nauw verwant aan HIV. De mens kan niet ziek worden van een kat die besmet is met FIV. De ziekte komt wereldwijd voor in kattenhuishoudens.

Hoe raakt een kat met FIV besmet?

De katten die het meeste kans hebben om besmet te worden zijn katers, buitenkatten en katten die ziek zijn. Het virus wordt namelijk het meest overgedragen door een beet van een kat die drager is van het virus tijdens het vechten. Ook overdracht van moederpoes naar kittens is mogelijk. Een kat blijft altijd besmet met het FIV-virus, het hoeft echter niet altijd tot ziekte te lijden (zie symptomen).
kattenaids
kattenaids

Wat zijn de symptomen van een kat met FIV?

Katten die besmet zijn geraakt met FIV kunnen jarenlang vrij zijn van ziekteverschijnselen. Sommige katten worden er zelfs nooit ziek van, echter, meestal leidt een FIV besmetting binnen vijf jaar tot A.I.D.S. (accuired immune defficiency syndrome) met de volgende typische verschijnselen zijn: chronische tandvleesontsteking, chronische verkoudheid, gewichtsverlies, vergrote lymfeknopen, nierfalen en allerhande secundaire infecties. Uiteindelijk sterft de kat hieraan. Met behandeling kunnen we echter deze patiënten vaak nog een lang en goed leven geven.

Hoe weet je of een kat FIV heeft?

Wij beschikken over een test waarmee we door middel van bloed kunnen bepalen of uw kat besmet is met FIV. Bij een positieve test dient dit echter altijd nog in een extern lab bevestigd te worden.

Kan FIV bij de kat behandeld worden?

Er bestaat geen behandeling voor een kat die besmet is geraakt met FIV. Het is echter niet nodig om deze katten te euthanaseren. FIV-positieve katten kunnen vaak nog lang goed leven. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de volgende dingen: Het is aanbevolen om een kat te castreren om agressie en dus beten te voorkomen.  FIV-positieve katten moeten regelmatig (elke 6 maanden) in onze kliniek worden onderzocht. Wij voeren dan bloedonderzoek en een algehele controle uit. Als zich AIDS ontwikkelt kunnen we, net als bij mensen, virusremmers geven. Deze kunnen echter wel bijwerkingen geven.

Kan je tegen FIV vaccineren?

Er bestaat op dit moment helaas nog geen vaccin tegen FIV. Wel is het van belang om als uw kat buiten komt deze te castreren om hierdoor de kans op beten te minimaliseren.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn