Facebook
X

Teken bij de kat

Teken zijn kleine spinachtige diertjes (ze zijn verwant aan de spinnen en hebben ook acht pootjes) die zich vastbijten in de huid van de kat en bloed zuigen. Op zich hebben katten hier niet zo heel veel last van, maar de beet zelf kan een lokale kleine ontsteking veroorzaken. Soms kunnen katten zeer zwaar besmet worden. Hierdoor kunnen ze bloedarmoede krijgen en kan een infectie wel ernstiger worden. Naast deze problemen kunnen teken ook ziektes overbrengen. Veel mensen hebben wel eens van de ziekte van Lyme gehoord, maar deze ziekte is zeer zeldzaam bij de kat. Veel belangrijker is de ziekte Hemobartonella Felis. Deze ziekte kan tot ernstige bloedarmoede leiden bij de kat en zeer ernstig zijn. Naast teken kan deze ziekte ook via vlooien overgebracht worden.

Hoe lopen katten een besmetting met teken op?

Een teek bevindt zich in velden en bossen en bevindt zich laag bij de grond. Het is niet zo dat teken uit bomen vallen, iets dat vaak beweerd wordt. Teken zitten in struiken en gras en kruipen op voorbijgangers zoals honden, katten maar ook mensen. Vervolgens baant hij zich een weg door de vacht (of kleding!) en zuigt zich vast in de huid. De besmetting van ziektes die overgedragen worden door de teek vind plaats via het speeksel van de teek. Teken komen het hele jaar voor, maar in de periode van mei tot oktober is er een piek te zien in het aantal tekenbeten. Het duurt minimaal 24 uur voordat een teek na een beet ziektes kan overbrengen. Daarom is het tijdig verwijderen van de teek erg belangrijk. Goede tekenmiddelen kunnen hierbij helpen.

Welke symptomen geeft een tekenbeet bij de kat?

Een teek wordt vaak opgemerkt door de eigenaar wanneer deze zich vol heeft gezogen en daardoor aanvoelt als een bultje. Uw huisdier zelf merkt er over het algemeen weinig van. Soms gaan ze wat op de plek likken. Er kan op de plek van de beet een kleine ontsteking ontstaan. Zware tekeninfecties kunnen tot bloedarmoede leiden. Het belangrijkste echter van een tekenbeet is dat deze ziektes kan overbrengen. Hemobartonella Felis is een kleine parasiet die bloedcellen bij katten infecteert en kan leiden tot (ernstige) bloedarmoede. Dit kan zelfs levensbedreigend worden voor de kat.

Hoe weet ik of mijn kat een teek heeft of heeft gehad?

De teek is vaak te herkennen aan het typerende volgezogen witte/bruine/zwarte lijfje wat lijkt op een erwt. Meestal echter valt de teek er nadat deze zich heeft volgezogen vanzelf af zonder dat het baasje dit heeft opgemerkt.

Hoe verwijder ik een teek bij mijn kat?

Verwijder de teek zo spoedig mogelijk. Hoe langer de teek vastzit aan uw huisdier, hoe groter de kans dat indien de teek besmet is, deze vervelende ziektes overdraagt. De teek kan gemakkelijk verwijderd worden met een tekentang. Hiermee draait u voorzichtig tot de teek loslaat. Gebruik nooit alcohol of slaolie als u de teek gaat verwijderen. U verdooft de teek hiermee, waardoor de teek juist het geïnfecteerde speeksel in uw huisdier achterlaat. Na het verwijderen van de teek kunt u wel de plek schoonmaken met en beetje alcohol. Houdt na verwijderen de plek in de gaten of deze niet gaan infecteren. In de meeste gevallen ziet u na een paar dagen niets meer van de plek waar de teek heeft gezeten.

Hoe kan ik een tekenbeet voorkomen bij mijn kat?

Er zijn diverse middelen op de markt die preventief werken tegen teken. Vraag gerust aan de medewerkers van het dierenziekenhuis welke middelen er zijn en maak een keuze wat bij u en uw huisdier het beste past. Mocht u met uw huisdier op reis gaan, vraag dan aan één van onze dierenartsen of assistentes welke ziektes waar voorkomen en hoe u deze het beste kan voorkomen.
teken-kat
Teken bij de kat

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn