Facebook
X

Wormen bij de kat

Worminfecties van het maagdarmkanaal komen veel voor bij de kat. Naast de intestinale wormen bestaan er ook hartwormen en longwormen, deze worden beide op een eigen webpagina toegelicht. Er zijn verschillende soorten intestinale wormen. De belangrijkste zijn:
 • Spoelwormen of rondwormen (Toxocara cati)
 • Haakwormen (Ancylostoma)
 • Lintwormen (Dipylidium caninum, Taenia en Echinococcus)
Niet alle worminfecties leiden tot klachten. Spoelwormen komen het meest voor en leiden ook tot de meeste klachten, voornamelijk bij jonge dieren. Daarnaast kunnen de meeste van deze wormen ook mensen besmetten.

Hoe wordt een kat besmet met vlooien?

 • Spoelwormen: via contact met ontlasting van een besmet dier, via een tussengastheer (meestal rauw vlees of een wilde prooi zoals een muis) en via de moedermelk.
  Bij volwassen dieren gaan spoelwormen vaak ergens in het lichaam in slaapstand, zij verplaatsen zich dan tijdens de dracht van het moederdier naar de melkklieren. Op deze manier wordt elk kitten vlak na de geboorte besmet.
 • Haakwormen: via contact met besmette ontlasting.
 • Lintwormen: altijd via een tussengastheer. Dit kan een vlo of luis zijn of rauw vlees en wilde dieren.

Welke symptomen krijgt een kat van een wormbesmetting?

Het soort worm, de leeftijd en de afweer van de kat bepaalt de ernst van de klachten. Volwassen katten hebben in de regel minder klachten dan kittens.
 • Spoelwormen komen veruit het meest bij de kat voor. Het is een uitermate succesvolle worm, de eitjes van de spoelworm zijn bijna overal te vinden. Zandbakken zijn zeer vaak besmet met deze eitjes, waardoor kinderen ook besmet kunnen raken. Bij kittens kan een grote hoeveelheid wormen een darmafsluiting veroorzaken. In het ergste geval kan het dier hieraan overlijden. Andere klachten kunnen zijn: braken, diarree, verminderde eetlust, een dikke buik en groeiachterstand. Volwassen katten hebben meestal geen klinische symptomen, maar kunnen wel andere katten of mensen besmetten.
 • Haakwormen geven met name chronische klachten zoals slechte groei, slechte vacht en bloederige diarree.
 • Lintwormen geven meestal weinig klachten. Wel kunnen stukjes lintworm uit de anus kruipen (dit kan jeuk veroorzaken) of in de ontlasting te zien zijn (lijkt op rijstkorreltjes).
Lintworm

Hoe weet ik of mijn kat besmet is met wormen?

Door middel van ontlastingsonderzoek is een wormbesmetting vast te stellen. Wormen kan je soms aantreffen in het braaksel of in de ontlasting, maar het is een misvatting dat je de wormen altijd met het blote oog in de ontlasting kan zien, dit is meestal niet het geval! Daarom raden onze dierenartsen aan katten frequent (meestal 4x per jaar) preventief te ontwormen.
Een alternatief voor preventief ontwormen is om de ontlasting 4x per jaar te laten onderzoeken op wormen. Zo behandeld u uw kat alleen wanneer er daadwerkelijk wormen aanwezig zijn.
Toxacara-ei
Voorbeeld van een Toxacara wormei. Deze zijn met het blote oog niet zichtbaar. De meeste worminfecties bij de kat zijn niet vast te stellen zonder ontlastingsonderzoek.

Hoe behandel ik mijn kat het beste tegen wormen?

Dit kan met een goed ontwormingsmiddel. Het hangt van het soort worm af welk middel het beste werkt. Lintworm dient het liefst met Praziquantel behandeld te worden en spoel- en zweepwormen reageren op de meeste wormmiddelen. MilbemaxⓇ werkt tegen de belangrijkste soorten wormen.

Hoe voorkom ik dat mijn kat besmet raakt met wormen?

Alle katten lopen het risico om besmet te raken. Bij katten die buiten komen, vlooien hebben, rauw vlees eten of prooidieren vangen is dat risico groter. Het oplopen van een enkele worm geeft meestal niet veel problemen.
Door frequent te ontwormen wordt voorkomen dat een worminfectie klachten kan veroorzaken. Het standaard advies is daarom om de volwassen kat 4 x per jaar te ontwormen, ook als u niks aan de kat merkt. Voor individuele gevallen (bijvoorbeeld binnenkatten, katten die vaak muizen vangen of als er kleine kinderen in huis wonen) kan het verstandig zijn van dit schema af te wijken.
Het is belangrijk kittens vaker te ontwormen, aangezien zij meer klachten hebben van een worminfectie en via moedermelk opnieuw geïnfecteerd raken. Het is daarom ook belangrijk om een poes (mits deze geen klachten heeft) tegelijk met de jonge kittens extra te ontwormen. Mocht u het idee hebben dat uw zwangere poes wel klachten van wormen vertoont, neemt u dan even contact met ons op voor een passend advies.
Mocht u het idee hebben dat uw zwangere poes wel klachten van wormen vertoont, neemt u dan even contact met ons op voor een passend advies. Naast preventief ontwormen is het voor uw kat en uzelf belangrijk algemene hygiëneregels toe te passen: verschoon regelmatig de kattenbak, was uw handen na contact met uw dier en voor het eten, voer dieren met commerciële voeding of gekookt voer.

Ontwormingsschema voor hond en kat

Leeftijd Hond Kat
2 weken X
3 weken X
4 weken X
5 weken X
6 weken X
7 weken X
8 weken X
9 weken X
3 maanden X X
4 maanden X X
5 maanden X X
6 maanden X X

Hierna: Bij het gemiddelde dier elke 3 maanden, maar wij helpen u graag met een advies op maat!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn