Wormen bij de kat

Worminfecties komen zeer veel voor bij de kat. Er zijn vele verschillende soorten wormen. De belangrijkste zijn:

1.    Spoelwormen, de Toxacara Cati
2.    Haakwormen (Ancylostoma)
3.    Lintwormen ( Dipylidium Caninum en Taenia )

Niet alle worminfecties leiden tot klachten. Spoelwormen komen het meest voor en leiden tot de meeste klachten.

Hoe wordt een kat besmet met vlooien?

Katten kunnen op veel verschillende manieren besmet worden. Hieronder volgen de belangrijkste besmettingsroutes:

1.    Spoelwormen. Besmetting vindt plaats via contact met ontlasting van een besmet dier, via een tussengastheer (meestal rauw vlees of een wild diertje zoals een muis) en via de moedermelk.
2.    Haakwormen. Via contact met besmette ontlasting.
3.    Lintwormen. Altijd via een tussengastheer. Dit kan een vlo of luis zijn (D. Caninum) of rauw vlees en wilde dieren (Taenia).

Welke symptomen krijgt een kat van een wormbesmetting?

Het soort worm bepaalt de ernst van de klachten alsook de leeftijd van het dier. Oudere katten hebben in de regel minder klachten dan kittens.

  • Lintwormen geven meestal weinig klachten. Er zijn 3 soorten (Dipylidium, Taenia en Echinococcus). Besmetting gebeurt via vlooien, luizen en rauw vlees. De klachten van lintwormen bij de kat zijn mild tot afwezig. Wel kunnen stukjes lintworm uit de anus kruipen of bij de ontlasting zitten (lijkt op rijstekorreltjes) wat onsmakelijk is.
Microscopisch beeld van Dypillidium Caninum, de meest voorkomende lintworm bij de kat.

Microscopisch beeld van Dypillidium Caninum, de meest voorkomende lintworm bij de kat.

 

  • Spoelwormen (Toxocara Cati). Deze worm komt veruit het meest bij de kat voor. Het is een uitermate succesvolle worm. Katten kunnen besmet worden via de moedermelk, ontlasting van andere katten en via rauw vlees en wilde dieren. De eitjes van de spoelworm zijn bijna overal te vinden. Zandbakken zijn zeer vaak besmet met deze eitjes waardoor kinderen ook weer besmet kunnen raken. Mensen krijgen zelf geen volwassen wormen, maar de larfjes van deze worm trekken door ons lichaam en nestelen zich in onze spieren. Sporadisch komt er een larfje in het oog terecht wat tot blindheid kan leiden.
  • Haakwormen geven met name chronische klachten zoals slechte groei, ruige pels en wisselend diarree (vaak met bloed).

Hoe weet ik of mijn kat besmet is met wormen?

Ontlastingsonderzoek geeft de diagnose. Het is een misvatting dat je de wormen in de ontlasting kan zien. Dit is meestal niet het geval! Daarom raden onze dierenartsen aan frequent (4x/jaar) katten te ontwormen.

Voorbeeld van een Toxacara wormei. Deze zijn met het blote oog niet zichtbaar. De meeste worminfecties bij de kat zijn niet vast te stellen zonder ontlastingsonderzoek.

Voorbeeld van een Toxacara wormei. Deze zijn met het blote oog niet zichtbaar. De meeste worminfecties bij de kat zijn niet vast te stellen zonder ontlastingsonderzoek.

Hoe behandel ik mijn kat het beste tegen wormen?

Een goed ontwormingsmiddel. Het hangt van het soort worm af welk middel het beste werkt, en er is geen enkel wormenmiddel dat alle mogelijke wormen doodt! Lintworm dient het liefst met Praziquantel behandeld te worden en spoel- en zweepwormen reageren op de meeste wormmiddelen (alhoewel er wel resistentie bestaat). Tegen lintwormen dient een middel met praziquantel gegeven worden (bijvoorbeeld Milbemax). Milbemax werkt tegen de belangrijkste soorten wormen waaronder spoelwormen.

Hoe voorkom ik dat mijn kat besmet raakt met wormen?

Frequent ontwormen is de beste preventie. Jonge katten kan men het beste niet in contact laten komen met ontlasting van andere katten.

Ontwormingsschema hond en kat

Ontwormingsschema hond en kat

s