Facebook
X

Kattenvoer

Een goed kattenvoer is essentieel voor de gezondheid van uw kat. Op deze pagina vindt u alle belangrijke informatie over kattenvoer en waarop u moet letten in de keuze voor de juiste kattenvoeding.
In kattenvoer worden verschillende ingrediënten gebruikt. Een goed kattenvoer kiezen voor uw kat is erg belangrijk omdat een kat, in tegenstelling tot een hond, nog een echte vleeseter is. Een kat op hondenvoer zetten kan niet, op termijn ontwikkelt een kat dan tekorten en zal medische problemen ontwikkelen. Een kat heeft hoogwaardigere eiwitten nodig en kan bepaalde eiwitten, zoals Taurine, niet zelf maken vanuit andere eiwitten (zoals honden en mensen wel kunnen). Daarom is een kattenvoer niet inwisselbaar met een voeding voor honden.
Een goed kattenvoer bevat de volgende ingrediënten:
  • Kattenvoer bevat koolhydraten ofwel suikers. Suiker is de energiebron van alle cellen in het lichaam. De zogenaamde korte keten suikers zijn snel opneembaar en zorgen voor een snelle suikerspiegel in het bloed. De langere ketens worden wat langzamer opgenomen omdat ze eerst afgebroken moeten worden tot losse suikermoleculen om gebruikt te kunnen worden door het lichaam. Voorbeelden van koolhydraten zijn granen.
  • Kattenvoer bevat daarnaast ook eiwitten ofwel proteïnen. Eiwitten zijn de bouwstoffen van de spieren maar ook van heel veel andere onderdelen van een kattenlichaam. Ze worden “gemaakt” uit aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Voorbeelden van eiwitten zijn antistoffen, stollingseiwitten, enzymen (noodzakelijk in de vertering), hormonen en nog vele andere stoffen. Katten kunnen het eiwit taurine niet zelf aanmaken en moeten dit dus toegevoegd krijgen in de voeding. Zonder taurine ontwikkelt een kat hartproblemen (DCM ofwel dilatatoire cardiomyopathie).
  • Een goed kattenvoer bevat de juiste vetten ofwel lipiden. Vetten dienen om energie voor langere tijd op te slaan in het lichaam. Daarnaast zijn er lipiden die als onderdeel dienen van de celmembraan van de cellen van de kat of onderdeel zijn van hormonen. In voeding zitten verzadigde en onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren zoals linolzuur, alpha linoleenzuur en omega 3 vetzuren worden slechter gestapeld en zijn essentieel voor en kat omdat ze gebruikt worden in celmebranen. Omega 3 vetzuren hebben een bewezen heilzame werking bij verschillende aandoeningen bij de kat zoals nierfalen en gewrichtsproblemen.
  • Goed kattenvoer bevat voldoende vitamines. Vitamines zijn stoffen die nodig zijn in vele verschillende  stofwisselingsprocessen en gebruikt worden als co-enzymes. Ze zijn in kleine hoeveelheden onmisbaar omdat het lichaam van de kat ze niet of onvoldoende kan aanmaken. Sommige vitamines zijn anti-oxidant (zoals vitamine E en C) en worden hierdoor ook gebruikt als bewaarmiddel. Er zijn wateroplosbare vitamines (vitamine B,C,H en P) en vetoplosbare (Vitamine A,D,E en K). Deze laatste kunnen door het lichaam opgeslagen worden in de lever.
  • Het is belangrijk dat kattenvoer alle mineralen die nodig zijn voor een kat bevat. Belangrijke voorbeelden zijn kalium, natrium, chloride, calcium, ijzer en fosfor.
De prijs van een goed kattenvoer wordt bepaald door verschillende factoren. Welke ingrediënten worden gebruikt en wat is de prijs van de gebruikte grondstoffen? Is de samenstelling constant of wijzigt deze afhankelijk van de prijs van de grondstoffen? Om een dieet te fabriceren met altijd dezelfde grondstoffen is duurden dan een dieet waarvan de samenstelling iedere keer wijzigt. Besef dat een goedkopere brok vaak verandert van samenstelling. Als er op de verpakking van het kattenvoer staat: “met lamsvlees”, betekent dit niet dat er geen ander vlees in verwerkt wordt
De zogenaamde A merken gebruiken duurdere (en hoogwaardigere) ingrediënten en hebben een constante samenstelling. Zeker bij kattenvoer gemaakt voor medische aandoeningen (zoals voedingsallergie of een nierdieet) is dit erg belangrijk.

In onze praktijken en webshop verkopen wij A merken voor onderhoud dieet en met een medische indicatie. Mocht u meer informatie willen over de keuzen van een juist kattenvoer neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

kattenvoer
Bij katten is de smakelijkheid van het kattenvoer zeer belangrijk.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg de Caressa Social Media

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn