Facebook

Kattenziekte bij de kat

Kattenziekte ofwel feline panleucopenie wordt veroorzaakt door een Parvovirus. Dit is echter een andere Parvovirus dan die we kennen bij de hond. Het virus stamt echter wel af van het honden Parvovirus. Het is een ernstig virus omdat het hele populaties katten kan uitroeien en lang kan overleven in de omgeving.

Hoe wordt een kat met kattenziekte besmet?

Zieke katten scheiden erg veel virus uit met hun ontlasting.  Gezonde dieren worden besmet door contact met deze ontlasting. Dit hoeft geen direct contact te zijn. U als eigenaar kan het virus ook onder uw schoenen mee naar binnen nemen. Dus binnenkatten lopen ook risico om met kattenziekte besmet te raken.

Wat zijn de symptomen van een kat met kattenziekte?

Katten van alle leeftijden kunnen ziek worden maar kittens zijn het meest gevoelig. De belangrijkste symptomen zijn braken, diarree, hoge koorts, verminderde weerstand en waggelende gang bij kittens. In het bloed valt een laag witte bloedcelgehalte op. Hier komt ook de naam panleucopenie vandaan. Letterlijk betekent dit “laag gehalte aan alle witte bloedcellen”. De witte bloedcellen zijn de afweercellen van het lichaam. Katten met kattenziekte zijn hierdoor dus veel gevoeliger aan andere infecties.

Hoe stel je de diagnose van kattenziekte?

De diagnose wordt meestal gesteld aan de hand van het ziektebeeld. Er kan ook bloedonderzoek worden gedaan door het aantal witte en rode bloedcellen te bepalen. In een laboratorium kan het virus in bloed of ontlasting worden aangetoond.

Hoe behandelen we een kat met kattenziekte?

De behandeling bij een kat met kattenziekte is erg intensief. Ondersteunende therapie en goede verzorging verlagen de kans op sterfte en is vergelijkbaar aan die bij een hond met Parvo. In het Dierenziekenhuis geven onze dierenartsen een behandeling die bestaat uit agressieve intraveneuse vochttoediening, meerdere malen per dag bloedcontroles waarbij de eiwitten, zouthuishouding, glucose en bloedcellen gemonitord worden en ondersteuning. Deze ondersteuning bestaat uit breedspectrumantibiotica, (dwang)voeding en medicatie tegen braken.

Hoe kunnen we kattenziekte voorkomen bij katten?

Alle katten (ook alle binnenkatten) dienen gevaccineerd te worden. Bij kittens worden er 2 vaccinaties gegeven, namelijk op 9 en 12 weken leeftijd.
Hierna wordt elke 3 jaar een herhaling gegeven van het vaccin, een zogenaamde booster. Het vaccin biedt de best mogelijk bescherming tegen kattenziekte.

kattenziekte-kat

Vaccineren tegen kattenziekte

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn