Facebook
X

Met de kat naar de dierenarts

Het is weer zover, de jaarlijkse vaccinatie of gezondheidscheck voor uw kat komt er weer aan. Voor katten (en mensen) betekent dit ook veel stress in de voorbereiding en op weg naar de dierenarts. Wij zetten daarom tips voor je op een rijtje om zowel voor de kat als voor jou de reis en het bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Met al deze tips hopen we bij te dragen aan een ontspannen kat op de behandeltafel!

Wat kan je doen om je kat zo min mogelijk stress te bezorgen?

 • Het reismandje
  In veel gevallen ziet de kat het reismandje alleen wanneer hij/zij verplaatst gaat worden. Een verhuizing of naar de dierenarts. Dit zijn vaak stressvolle momenten. Logisch is het dan ook dat de kat op den duur het reismandje zal gaan vermijden.

  Wij raden aan om het reismandje ten allen tijden beschikbaar te stellen voor de kat. Zo raakt de kat ermee vertrouwd. Je kan af en toe wat traktaties of voeding in het mandje neerleggen, zodat het reismandje ook als een “fijne plek” gezien gaat worden.

  Koop voor de kat een eigen reismandje en vermijd het lenen en uitlenen van mandjes. De geur en de zogenoemde alarmferomonen van de andere kat kunnen een negatief effect hebben op de gemoedstoestand van uw kat.

  Kies bij de aanschaf van een reismand voor een mandje die zowel aan de voorkant als aan de bovenkant geopend kan worden.

 • De reis naar de dierenarts
  Je hebt het voor elkaar gekregen: de kat zit in het reismandje. Snel in de auto en op weg naar de dierenarts! Zorg dat het reismandje stabiel in de auto staat, kies bijvoorbeeld voor de bijrijdersstoel en gebruik de veiligheidsriem.

  Zet je kat niet in de achterbak, elke hobbel en bobbel wordt intensief beleefd, waar de kat zich niet prettiger door gaat voelen.

  Het is daarnaast prettig voor de kat als je rustig de bochten neemt en de volumeknop van uw stereo iets lager zet.

 • De wachtkamer

  Helaas bevinden de meeste stressprikkels zich vaak in de wachtkamer bij de dierenarts. Je kat kan geconfronteerd worden met honden én katten. Je hebt helaas geen invloed op deze vreemde geluiden en vele geuren, maar et is wel mogelijk om je kat een zo veilig mogelijk gevoel te geven.

  Zet je kat niet op de grond, maar kies voor onze speciale katten verhogingen. Je voorkomt daarmee gelijk dat honden in de wachtkamer proberen hun neus tegen het mandje te drukken. Houdt er daarnaast rekening mee dat je de kat niet recht tegenover een andere kat zet.

Is jouw kat ondanks alle inzet toch nog wat gestrest?

Probeer dan eens Feliway, een spray op basis van feromonen die een rustgevend effect hebben op uw kat. Verkrijgbaar bij onze dierenklinieken.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn