Facebook

Acromegalie bij de kat

De aandoening ‘acromegalie’ houdt in dat er in het lichaam teveel groeihormoon wordt geproduceerd. We zien dit vooral bij katten die suikerziekte (diabetes) hebben en ondanks hoge hoeveelheden insuline niet goed te controleren/reguleren zijn, ook wel insulineresistentie genoemd. Uit recente onderzoeken lijkt naar voren te komen dat tot wel 20% van de katten met suikerziekte ook acromegalie hebben. Een ander woord voor acromegalie is ook wel feline hypersomatotropisme.

Hoe ontstaat acromegalie?

Acromegalie wordt meestal veroorzaakt door een goedaardige tumor (adenoom) in de hypofyse. De hypofyse is een hormoonproducerende klier in de hersenen en produceert o.a ook het groeihormoon. Door de tumor wordt nu echter een overmaat aan dit hormoon geproduceerd. Het overmaat aan groeihormoon zorgt ervoor dat de lever veel IGF-I gaat maken. Door teveel groeihormoon en IGF-1 ontstaan vervolgens de klachten en ontstaat ook de verminderde reactie van de kat met suikerziekte op de toegediende insuline (insulineresistentie).

Wat zijn de verschijnselen van acromegalie?

Acromegalie komt meestal bij katten van middelbare tot oudere leeftijd voor die een niet goed reguleerbare suikerziekte hebben ondanks hoge hoeveelheden insuline. De symptomen worden veroorzaakt door de overmaat van groeihormoon&IGF-1 en door de groei van de tumor in de hersenen. Naast de symptomen van de suikerziekte, kunnen de volgende klachten waargenomen worden:
  • Gewichtstoename
  • Meer eten
  • Veel drinken en plassen
  • Grote poten
  • Grote kaak/kop
  • Geluid bij het ademen (stridor)
  • Vergrote organen (nieren, lever, hart)
  • Zenuwverschijnselen (door de tumor zelf)

Hoe kan acromegalie worden gediagnosticeerd?

IGF-1 en groeihormoon kunnen in het bloed getest worden, maar beide kunnen overlappen met waardes van een gezonde kat. Daarnaast is de bepaling van groeihormoon niet altijd mogelijk. Bij een zeer hoge waarde van IGF-1 (>1000 ng/ml ) wordt de verdenking erg groot. Een definitieve diagnose kan vervolgens gemaakt worden door middel van een CT-scan: de hypofyse kan dan in beeld gebracht worden.

Hoe kan acromegalie worden behandeld?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, namelijk bestraling of chirurgie waarbij de hypofyse wordt verwijderd (hypofysectomie). Beide hebben echter ook nadelen en het is nog niet duidelijk welke optie het beste resultaat geeft. Behandeling met medicatie (een somatostatine analoog) is op dit moment nog experimenteel.
Vaak wordt er daarom gekozen om de acromegalie niet te behandelen en te proberen de insulineresistentie te controleren door hogere doseringen insuline te geven. De prognose voor korte termijn is redelijk goed, maar op langere termijn overlijden katten helaas vaak door de hart- of nierfalen of door de effecten van de tumor zelf.
Mocht u nog vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen met één van onze dierenartsen of assistentes. Wij staan u graag te woord!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn