Astma of bronchitis bij de kat

Astma of chronische bronchitis bij de kat is een aandoening van de longen en luchtwegen. Het is een veel voorkomende aandoening bij de kat. De symtomen gaan van mild tot zeer ernstig. Behandeling is vaak (levenslang) nodig.

Wat is astma of chronische bronchtis bij de kat?

Bij astma wordt er in de luchtwegen teveel slijm gevormd en raken de bronchen ontstoken. De oorzaak kan allergisch zijn of onbekend. Door de ontstekingsreactie gaan de bronchen opzwellen en kunnen ze spastisch gaan samentrekken. Dit alles leidt tot ademhalingsproblemen.

Wat zijn de symptomen van astma bij de kat?

     • Chronisch hoesten. Dit kan van heel mild (1-2 per dag) tot frequent gaan.
     • Erg bemoeilijkte ademhaling. Astma bij de kat kan soms acuut heel erg verslechteren (een aanval). De ademhaling kan dusdanig bemoeilijkt worden dat het levensbedreigend kan worden. Vaak kost het veel moeite voor de katten om uit te ademen.
     • Ademen met de bek open.
     • Stoppen met eten of slechte eetlust.

Hoe stel je de diagnose van astma bij de kat?

De diagnose kan gesteld worden via:

              • Klinisch beeld. Chronisch hoesten wordt meestal veroorzaakt door astma bij de kat.
              • Röntgenopnames. Bronchitis of astma is niet altijd te zien op röntgen. Vaak echter zien we verdikte bronchen op röntgenopnames.
              • Scopie van de luchtwegen. Te zien zijn de ontstoken bronchen vol met slijm.
              • Door middel van een spoeling (B.A.L.=broncho-alveolaire lavage). Door in de diepe bronchen steriel water te spuiten via een catheter en dit weer op te zuigen kunnen we de cellen onderzoeken. Tevens kan het vocht op kweek gezet worden om te kijken naar een bacteriële oorzaak.

Hoe behandelen we astma bij de kat?

              • Medicatie die de bronchen laten ontspannen. Theofylline of terbutaline kunnen helpen
              • Ontstekingsremmers. Het meest gebruik is prednison en dexamethason. Het nadeel van deze medicatie is dat ze op langere termijn vaak bijwerkingen geven.
              • Inhalatietherapie. Dit is de beste behandeling van bronchitis bij de kat. Met een speciaal voor katten ontworpen “puffer” genaamd Aerokat kunnen we medicatie laten inademen. Op deze wijze kunnen we corticosteroïden en luchtwegverwijdende medicatie toedienen die amper algemene bijwerkingen geven.
Astma bij de kat: de Aerocat

Astma bij de kat kan het beste behandeld worden via inhalatie therapie met de Aerocat.

 

Wat is de prognose van astma bij de kat?

De meeste katten kunnen goed leven met astma, zeker als inhalatietherapie goed werkt en haalbaar is. De kans op een terugval en eventueel complicaties is echter altijd aanwezig.

Heeft uw kat mogelijk astma of heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

 

s