Facebook
X

Astma of bronchitis bij de kat

Astma, astmatische bronchitis, of chronische bronchitis bij de kat is een aandoening van de longen en luchtwegen (bronchiën). Het is een veel voorkomende aandoening bij de kat. De symptomen kunnen mild tot zeer ernstig zijn. Behandeling is vaak (levenslang) nodig.

Wat is astma of chronische bronchitis bij de kat?

Bij astma/bronchitis wordt er in de luchtwegen te veel slijm gevormd en raken de bronchiën ontstoken. Dit wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie op stofjes in de lucht (aero-allergenen). De precieze oorzaak van deze overgevoeligheidsreactie is meestal niet bekend. Door deze reactie gaan de bronchiën opzwellen en kunnen ze spastisch gaan samentrekken/vernauwen. Dit leidt tot ademhalingsproblemen. Risicofactoren voor het ontwikkelen van astma en bronchitis zijn o.a. sigarettenrook, stoffige kattenbakvulling en luchtverfrissers. Astma komt vaker voor bij de Siamees.

Wat zijn de symptomen van astma bij de kat?

Chronisch hoesten is de meest voorkomende klacht, waarbij de frequentie kan wisselen van eens in de paar dagen naar meerdere hoestbuien per dag. Hoesten gaat vaak met een gestrekte hals en het hoofd laag bij de grond, met de ellebogen naar buiten. Katten met astma kunnen meer moeite hebben met ademen (met name de uitademing gaat moeizamer), een piepende ademhaling hebben of zelfs flink benauwd zijn. Een benauwde kat ademt sneller en zwaarder dan normaal of ademt zelfs met de bek open. Astma bij de kat kan soms acuut heel erg verslechteren (een aanval). De ademhaling kan dusdanig bemoeilijkt worden dat het levensbedreigend wordt. De klachten kunnen gepaard gaan met een verminderde eetlust.

Hoe stel je de diagnose van astma bij de kat?

De diagnose kan gesteld worden via:
  • Verloop van de klachten en lichamelijk onderzoek.
  • Röntgenopnamen. Hoewel regelmatig afwijkingen zoals verdikte bronchiën zichtbaar zijn, is bronchitis of astma niet altijd te zien op röntgenfoto’s. Röntgenfoto’s zijn ook belangrijk om andere oorzaken van (chronisch) hoesten of benauwdheid uit te sluiten.
  • Een combinatie van een scopie van de luchtwegen en een longspoeling (B.A.L.= broncho-alveolaire lavage) onder algehele narcose. Hierbij kunnen ontstoken bronchiën met slijm zichtbaar zijn en door in de diepe bronchiën steriel water te spuiten via een katheter en dit weer op te zuigen kunnen er cellen verzameld worden voor onderzoek. Tevens kan het vocht op kweek gezet worden om te kijken naar een bacteriële oorzaak.
  • (Ontlastingstest om longworm uit te sluiten -> dit kan hetzelfde beeld geven als bij astma)

Hoe behandelen we astma bij de kat?

  • Opname met zuurstof en rust (bij erge benauwdheid)
  • Bronchodilatoren (medicatie die de bronchiën laten ontspannen):  terbutaline 
  • Corticosteroïden (ontstekingsremmers): Het nadeel van deze medicatie is dat ze op langere termijn vaak bijwerkingen geven.
  • Inhalatietherapie. Dit is de beste behandeling van bronchitis bij de kat. Met een speciaal voor katten ontworpen “puffer” genaamd Aerokat kunnen we medicatie laten inademen. Op deze wijze kunnen we corticosteroïden (flixotide) en bronchodilatoren (salbutamol) direct in de longen toedienen, waardoor ze amper algemene bijwerkingen geven.
Aerocat

Wat is de prognose van astma bij de kat?

De meeste katten kunnen goed leven met astma, zeker als inhalatietherapie goed werkt en haalbaar is. De kans op een terugval en eventueel complicaties is echter altijd aanwezig.
Heeft uw kat mogelijk astma of heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn