Facebook

Blaasontsteking bij de kat

Blaasontstekingen komen zeer vaak voor bij de kat. Het is een vervelende aandoening voor zowel het baasje als de kat. Katten met een blaasontsteking gaan vaak naar de bak, persen bij het plassen en kunnen bloed in de urine hebben. Een blaasontsteking zien we het meest bij jonge katten, alhoewel oudere katten weer vaker een infectie van de blaas hebben.

Wat is een blaasontsteking precies?

Bij een blaasontsteking raakt de binnenbekleding van de blaaswand ontstoken. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bij mensen wordt een blaasontsteking meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie. Met name vrouwen hebben hier sneller last van. Bij katten komt een blaasontsteking veroorzaakt door een infectie veel minder vaak voor. Als gevolg van een blaasontsteking krijgt de kat een continue drang om te gaan plassen. Ook kan de blaaswand gaan bloeden en kan er dus bloed in de urine terecht komen.

Waardoor wordt een blaasontsteking bij katten veroorzaakt?

Er zijn verschillende oorzaken voor een blaasontsteking bij de kat:
Een idiopatisch blaasontsteking bij de kat
Dit is een moeilijk woord voor het feit dat we de oorzaak van de blaasontsteking niet weten. Bij een idiopatische blaasontsteking zien we het volgende:
  •  Persdrang en eventueel bloed in de urine.
  • Er zijn geen bacteriën in de urine te vinden (of te kweken).
  • Er is geen blaasgruis aanwezig of blaasstenen.
  • Ook is er geen blaastumor of een andere afwijking, bijvoorbeeld een poliep, in de blaas te vinden
Een idiopatische blaasontsteking komt zeer vaak voor bij de kat. We weten de oorzaak van de blaasontsteking niet maar soms lijkt er een verband te zijn met stress. Vaak hebben katten met een idiopatische blaasontsteking een aantal dagen klachten en verdwijnen de symptomen hierna weer. Deze vorm komt vaak bij jonge katten voor en kan ook terugkeren. Uiteindelijk verdwijnen de klachten meestal vanzelf en groeien de katten er overheen. Op het moment dat een kat last heeft van een idiopatische blaasontsteking geven we vaak een pijnstiller zoals metacam of buprenorfine.
  • Blaasgruis komt zeer vaak voor bij (jonge) katten. Ook blaasstenen zien we geregeld. Voor de details klikt u het beste op de bovenstaande link.
  • Blaasinfecties
    Blaasinfecties komen geregeld bij oudere poezen voor. Klik op de bovenstaande link voor uitgebreide informatie.
Blaastumoren
Blaastumoren komen zelden voor bij oudere katten. Het meest voorkomend is een blaastumor genaamd het overgangscel carcinoom (in het Engels transitional cel carcinome of TCC). De klachten bij deze tumor zijn die van een standaard blaasonsteking; de kat heeft een continue plasdrang en er kan bloed bij de urine zitten. Op echo is de tumor goed in beeld te brengen. Via chirurgie is de tumor vaak voor het grootste gedeelte te verwijderen. Meestal komt de tumor uiteindelijk terug maar gecombineerd met een pijnstiller zoals metacam kunnen katten vaak nog lang goed leven na een operatie.
Hopelijk heeft u alle belangrijke informatie omtrent blaasproblemen bij de kat gevonden. Heeft uw kat mogelijk een blaasontsteking of heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!
Blaasontsteking-kat

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn