Facebook
X

Patella luxatie bij de kat

Een Patellaluxatie is een aangeboren aandoening die af en toe voorkomt bij katten, maar dan met name bij raskatten (Bijvoorbeeld de Maine Coon, Devon Rex, Abbesijn maar ook huis tuin en keuken katten). Bijna altijd luxeert (luxeren=uit de kom/groeve schieten) de patella (knieschijf)  bij de kat naar mediaal (naar binnen). Er zijn vier gradaties van patella luxatie. Graad 1 is een milde vorm waarbij de patella alleen bij druk uit de groeve te duwen is. Bij graag 4 is de patella continu geluxeerd. Graad 2 en 3 zitten hier tussenin (zie verder).
Niet iedere kat met een patella luxatie moet hier aan geopereerd worden. Alleen die gevallen waarbij de patella veel luxeert moeten geopereerd worden.

Hoe ziet een normaal kniegewricht er bij de kat uit?

Bij een kat zonder een patellaluxatie bevindt de knieschijf zich in een groeve welke we de trochlea noemen. De knieschijf is het grootste sesambeen van het lichaam. Een sesambeen is een verbening in een pees die over bot glijdt. Mensen, katten en andere dieren hebben ze ook in hun handen/poten en voeten/poten.
Kniegewricht-normaal-kat
Patella luxatie bij de kat: Het normale gewricht

En wat gebeurt er bij een patella luxatie bij de kat?

Bij patella luxatie is de groeve waar de knieschijf zich in bevindt te ondiep. Daarnaast bevindt de tuberositas tibiae zich te ver naar mediaal (binnen) waardoor het patella ligament zich ook naar mediaal aanhecht. Hoe erger deze situatie is des te erger is de graad van patella luxatie.
Bij een patella luxatie bij de kat schiet de knieschijf uit de groeve. Hierdoor ontstaat er schade een het kraakbeen. Die trochlea (groeve is ondiep en de Tuberositas Tibiae staat teveel naar mediaal (binnen).

Welke vormen van patella luxatie kennen we bij de kat?

Er zijn vier gradaties te onderscheiden:
  • Graad 1
    Hierbij is de patella met druk uit de groeve te duwen. Hij schiet hierna spontaan weer terug. Tijdens lopen kan de knieschijf soms spontaan uit de groeve schieten. Je kan dan zien dat de poot van kat even opgetrokken wordt. Meestal hoeft deze graad niet geopereerd te worden.
  • Graad 2
    De Patella kan bij manuele druk en bij het strekken/buigen van de poot uit de groeve schieten. Hij is ook weer terug te duwen en blijft dan ook weer zitten. Katten zijn vaker mank bij deze gradatie. Operatie is vaak nodig.

  • Graad 3
    Bij deze graad is de patella bij de kat geluxeerd. Hij is terug te duwen maar zal spontaan weer reluxeren (weer uit de groeve schieten). Deze vorm moet geopereerd worden.
  • Graad 4
    Bij deze graad is de patella bij de kat continu geluxeerd en is hij niet meer terug te plaatsen in de groeve. Deze vorm moet ook geopereerd worden.

Wat zijn de symptomen van patella luxatie bij de kat?

Deze variëren afhankelijk van de graad. Bij sommige katten wordt niets waargenomen, anderen lopen soms mank. De ergste graad van patella luxatie veroorzaakt erg manken. Vaak wordt de poot opgetrokken bij het lopen. Ook kunnen katten door hun poten zakken.

Hoe behandelen we een patella luxatie bij de kat?

De behandeling heeft als doel de knieschijf weer zo stabiel mogelijk terug te krijgen in de groeve. Graad 4 is niet altijd meer 100% te herstellen maar wel aanzienlijk te verbeteren met een operatie. Tijdens de operatie diepen we de groeve (de Trochlea) uit en verplaatsen we de tuberositas tibiae waardoor het patella ligament weer recht staat. De operatie zorgt altijd voor een aanzienlijke verbetering.  Het is verstandig niet te fokken met katten met een patella luxatie (ook graad 1) omdat de aandoening een erfelijke factor heeft.
tuberositas
Bij deze kat is de tuberositas verplaatst en vastgezet met twee pinnetjes.
Wilt u meer informatie over patella luxatie bij katten of is er bij uw kat patella luxatie geconstateerd? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn