Facebook
X

Seniorencontrole katten

Een kat is volwassen op een leeftijd van 7-10 jaar. Een kat is senior (bejaard) op een leeftijd van 11-14 jaar. Elke kat die 15 jaar en ouder is noemen we geriatrisch (oftewel hoogbejaard). Als u bedenkt dat sommige katten wel ouder dan 20 jaar kunnen worden, dan zitten ze dus relatief lang in hun laatste leeftijdsfase.
alvleesklier-ontsteking
Seniorencontrole bij katten

Wat zijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen?

 • Gewrichtsproblemen (artrose). Dit wordt bij meer dan 90% van de katten ouder dan 12 jaar gezien.
 • Chronisch nierfalen. Dit wordt bij 30% van de katten ouder dan 10 jaar gezien.
 • Verhoogde bloeddruk (hypertensie). Dit wordt vaak gezien bij oudere katten, meestal is er sprake van secundaire hypertensie. Dit betekent dat er een onderliggende oorzaak aanwezig is. De meest voorkomende oorzaken zijn nierfalen (bij 25-30% van de katten), hartproblemen, hyperthyreoïdie en hyperaldosteronisme.
 • Een te actieve schildklier (hyperthyreoïdie). Dit wordt bij 10% van de katten ouder dan 9 jaar gezien.
 • Dementie. Dit wordt bij 50% van de katten ouder dan 15 jaar gezien.
 • Andere aandoeningen die veel bij oudere katten voorkomen zijn diabetes mellitus, obstipatie problemen, doofheid, een slecht gebit en kanker.

Waarom deze informatiebrief?

Omdat wij u graag willen informeren over de meest voorkomende ouderdomsziektes bij katten. Ondanks dat deze aandoeningen vaak niet te genezen zijn, kunnen we deze katten heel goed ondersteunen waardoor ze langer en gelukkiger leven. Daarom is het belangrijk om deze ziektes in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken. De seniorencheck helpt hierbij. Verderop leest u hier meer over, maar eerst zullen wij u informatie geven over de meest voorkomende ouderdomsziektes.

Artrose

Artrose is een aandoening van de gewrichten waarbij chronische ontsteking en slijtage een rol spelen. Dit is een zeer pijnlijke aandoening, maar onze katten zijn er heel goed in om pijn te verbergen. Een kat met artrose kan subtiele veranderingen laten zien, bijvoorbeeld minder springen, minder traplopen, het kiezen van andere slaapplekken, meer slapen, minder spelen en het dikker worden van de nagels omdat de krabpaal niet meer zoveel gebruikt wordt. Artrose is een ziekte die we niet kunnen genezen, maar de ontsteking in de gewrichten kunnen we wel remmen met ontstekingsremmende medicatie en voedingssupplementen. Daarnaast is deze medicatie ook pijnstillend, waardoor de kat met artrose geen pijn hoeft te hebben. Wat verder heel belangrijk is, is dat de kat een gezond gewicht heeft. Bij een kat die te zwaar is (obesitas) hebben de gewrichten het zwaarder te verduren en zal artrose eerder ontstaan.

Chronisch nierfalen

De eerste symptomen van nierfalen zijn veel drinken en veel plassen, afvallen, braken, verminderde eetlust en een minder goede vachtverzorging. Chronisch nierfalen is vaak een langzaam proces en we zien pas klinische verschijnselen als meer dan 80% van de nieren beschadigd is geraakt. Daarom is het zo belangrijk om chronisch nierfalen in een zo vroeg mogelijk stadium te diagnosticeren. De behandeling is gericht op het vertragen van verdere schade aan de nieren en het nierfalen op een stabiel niveau te krijgen. Dit doen we door de nieren zo goed mogelijk te ondersteunen met een speciaal dieet en eventueel medicatie. Hierdoor kunnen katten met behandeling tot 3x langer leven dan zonder behandeling. Voor meer informatie verwijs ik u door naar onze informatie over nierfalen.

Hypertensie

Ook een verhoogde bloeddruk is een aandoening die veel voorkomt bij de oudere kat. Vaak wordt dit in combinatie gezien met chronisch nierfalen. Het gevaar is dat een te hoge bloeddruk vaak niet opgemerkt wordt aan het dier. Hypertensie kan een hersenbloeding of bloedingen in de ogen tot gevolg hebben, waardoor acute en blijvende blindheid optreedt. Beiden ernstige gevolgen die we niet meer kunnen herstellen. Ook in dit geval is voorkomen dus beter dan genezen. Voor meer informatie verwijs ik u door naar onze informatie over hoge bloeddruk bij katten.

Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie is een aandoening van de schildklier waarbij teveel schildklierhormoon wordt aangemaakt. Hierdoor staat het lichaam altijd in ‘vlucht-modus’. De oorzaak is bij >90% van de katten een goedaardige schildkliertumor. Klachten die gezien worden zijn afvallen ondanks zeer goede eetlust, veel drinken en plassen, afwijkend gedrag (zoals het opzoeken van andere slaapplekken en juist heel schrikachtig en onrustig gedrag) en ook braken en diarree kan gezien worden. Een oudere kat die goed eet, maar blijft afvallen kan dus heel goed een schildklierprobleem hebben. Hyperthyreoïdie is goed te behandelen. Voor meer informatie verwijs ik u door naar onze informatie over schildklierproblemen bij katten.

Seniorencontrole

Wij willen graag onze huisdieren een lang en gezond leven geven en daarom bieden wij nu de seniorencheck aan. Deze check bestaat uit verschillende componenten, afhankelijk van de leeftijd van uw kat en eventuele aanwezigheid van klinische verschijnselen:
 • Stap 1: het invullen van de vragenlijst.
  U krijgt bij ons een vragenlijst mee die u rustig thuis kunt invullen, daarna kunt U deze per email naar ons verzenden of  bij ons komen langs brengen op de kliniek.
 • Stap 2:
  het thuis opvangen van verse urine (niet ouder dan 4 uur). Dit kunt u langs komen brengen op de praktijk. In de urine zal het soortelijk gewicht (SG) bepaald worden. Dit geeft informatie over de nierfunctie en het concentrerend vermogen van de nieren. Daarnaast zal er een urinestrip gedaan worden. Hiermee kunnen we testen of uw kat suikerziekte heeft of dat er bloed in de urine zit (dit laatste kan duiden op een ontsteking van de urinewegen).
 • Stap 3:
  bloeddrukmeting bij de assistent(e).
 • Stap 4:
  op consult komen bij een dierenarts. De dierenarts zal uw kat grondig onderzoeken en de resultaten van bovengenoemde stappen bespreken. Aan de hand hiervan zal met u overlegd worden welke bloedonderzoeken wij adviseren.

Welke onderzoeken adviseren wij op basis van de leeftijd van uw kat:

 • Volwassen kat (7-10 jaar): 1x per jaar urine onderzoek (SG+strip) en bloeddrukmeting.
 • Senior kat (11-14 jaar): 1x per jaar urine onderzoek (SG+strip) + bloeddrukmeting + bloedonderzoek (bloedbeeld, nierwaarden, leverwaarden, suiker, eiwitten en schildklier (T4).
 •  Geriatrische kat (ouder dan 14 jaar): 2x per jaar urine onderzoek (SG+strip) + bloeddrukmeting. 1x per jaar bloedonderzoek (bloedbeeld, nierwaarden, leverwaarden, suiker, eiwitten en schildklier (T4)).
Het doel van deze seniorencheck is dus om in een vroeg stadium ouderdomsaandoeningen op te sporen en tijdig een behandeling te starten. Hierdoor hopen wij samen met u uw kat zo gezond mogelijk te houden. Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op of vul alvast deze vragenlijst-seniorencontrole-katten in voor onze assistentes!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn