Facebook
X

Sterilisatie poes

Poezen worden net als katers onvruchtbaar gemaakt. In de volksmond wordt dit sterilisatie genoemd, maar eigenlijk klopt deze bewoording niet en voeren we een castratie uit bij poezen. Bij een sterilisatie laat de chirurg de eierstokken zitten en wordt enkel de verbinding met de baarmoeder verwijderd. Hierdoor blijft de poes vrouwelijke hormonen aanmaken. Bij een castratie halen we wel de eierstokken weg. De baarmoeder blijft in principe zitten, tenzij we tijdens de operatie afwijkingen aan de baarmoeder opmerken, dan zullen we deze ook direct verwijderen. Het kan geen kwaad als de baarmoeder blijft zitten, deze zal heel klein worden en niet meer functioneel zijn. Een poes is na sterilisatie direct onvruchtbaar. Het voordeel ten opzichte van castratie is dat de vrouwelijke hormonen niet meer aanwezig zijn en dus de kans op ziekte hierdoor ook niet (zie verder).

Hoe zit het met de vruchtbaarheid en cyclus van een poes?

Poezen zijn het hele jaar door vruchtbaar, maar ze willen niet altijd gedekt worden door een kater. In de regel wordt de poes krols, dit betekent dat ze dekking toe laten, als het langer licht wordt (dus in het voorjaar en de zomer). Echter kan het ook het hele jaar rond zijn daar de kat nu als huisdier wordt gehouden (en wij lampen in huis hebben). Als ze dan niet gedekt wordt op het moment dat ze krols zijn, dan herstelt het lichaam zich en herhaalt de cyclus zich na 3-4 weken. Dit betekent dat een poes meerdere keren achter elkaar krols kan worden (in tegenstelling tot de hond die slechts 1-2x per jaar loops en vruchtbaar is). Als een poes krols is vertoont ze heel typerend gedrag: ze is erg onrustig en veel aan het miauwen, wil graag aandacht (niet alleen van andere katten, maar ook van de eigenaren en de andere huisdieren thuis), ze wil graag naar buiten toe en ze zal zich ‘presenteren’. Hierbij neemt ze een bepaalde (dek)houding aan waarbij ze haar kont in de lucht houdt met een hoge staart die opzij wordt gehouden. Vaak wordt de kop en romp laag gehouden en ze kan gaan trappelen met haar achterpoten.
Als er een (intacte = vruchtbare) kater in de buurt is, dan zal hij haar het hof gaan maken en kan er een dekking plaatsvinden. Deze interactie begint in eerste instantie vreedzaam waarbij de kater de poes zal gaan likken, naarmate het dekkingsgedrag vordert zal dit steeds ruwer kunnen gaan verlopen. Vaak bijt hij de poes in haar nekvel en zal hij haar bestijgen. De poes krijgt pas een eisprong (en dus een vruchtbare eicel) op het moment dat ze gedekt wordt, dit noemen we een geïnduceerde ovulatie. Hierdoor kan een poes bij meerdere dekkingen (door zelfs verschillende katers), ook meerdere eisprongen krijgen waardoor er meer-eiige tweelingen worden geboren. Daarom kan een nestje kittens ook heel verschillend zijn in bouw en kleur.

Waarom moet een poes gesteriliseerd worden?

Hiervoor zijn een aantal redenen:
  • De belangrijkste reden is dat we geen ongewenste nestjes willen.
  • Daarnaast kost een krolsheid heel veel energie, niet alleen voor de poes maar ook voor de eigenaar. Een krolse poes heeft vaak een slechte eetlust, waardoor ze gewicht zal verliezen. Daarnaast is ze onrustig en kan ze heel hard miauwen, met name ’s nachts, wat ten koste gaat van haar nachtrust en die van de eigenaar.
  • Er zijn ook een aantal gezondheidsproblemen die voorkomen kunnen worden als poezen gesteriliseerd worden. De belangrijkste zijn het ontwikkelen van een baarmoederontsteking en kwaadaardige borstkanker (mammacarcinomen). Als een poes gesteriliseerd wordt op jonge leeftijd dan is de kans op het ontwikkelen van deze tumoren minimaal.
  • Krolse poezen kunnen net als (intacte) katers gaan sproeien. Ze gaan urineren op andere plekken dan de kattenbak om hun territorium aan te geven en aan te geven aan katers dat ze dek bereid zijn. Kattenurine ruikt heel sterk en kan in meubels, muren en vloeren trekken. Dit is erg vervelend voor u als eigenaar.

Nadelen van sterilisatie zijn:

  • Een verandering in hormonen geeft ook een verandering in stofwisseling. Gesteriliseerde poezen hebben een lagere energiebehoefte, maar een hogere eetlust. Daarom zal ze sneller de neiging hebben om te dik te worden en het veelvoorkomende hangbuikje te ontwikkelen. Daarom is het na sterilisatie belangrijk om de juiste voeding en de juiste hoeveelheid voeding te geven. U kunt voor het beste advies contact met ons opnemen.
  • Elke operatie brengt een narcose risico met zich mee. Wij zullen er uiteraard voor zorgen om dit risico zo klein mogelijk te maken. Hiervoor gebruiken wij een op de patiënt aangepaste narcose. Hebben we bewaking tijdens de operatie in de vorm van een beademingsapparaat en ECG. En zorgen voor een optimale recovery met zuurstof en warmte. Uiteraard krijgt uw poes voldoende pijnstilling tijdens de operatie (2 soorten pijnstillers) en ook pijnstilling mee naar huis. Een goede pijnbestrijding zal het ongemak na de castratie tot een minimum beperken. Meestal horen wij dat de kat dezelfde dag alweer actief en de oude is.
Voorafgaande de operatie bespreken we met u de optimale voorzorg en na de operatie informeren wij u over de optimale nazorg (beide krijgt u ook in de vorm van een brief mee naar huis). De wondcontrole, die 7-10 dagen na de operatie plaatsvindt, is bij ons kosteloos.
Een sterilisatie doen we vanaf 6 maanden leeftijd, maar in sommige gevallen kan een ‘vroeg-castratie’ het advies zijn. Met een vroeg-castratie bedoelen we dat we de poesjes vanaf 12 weken leeftijd al kunnen steriliseren. Dit wordt bv toegepast bij asielkittens om te voorkomen dat ze per ongeluk toch gedekt worden als de nieuwe eigenaar ze niet laat steriliseren (de asiels zitten immers al vol genoeg). En sommige fokkers willen alleen gesteriliseerde poesjes verkopen om te voorkomen dat er (illegaal) mee gefokt wordt of dat hun lijn bezoedeld wordt. Ook in het uitvoeren van vroeg-castraties zijn wij bedreven en zullen we een aangepaste narcose en intensieve recovery toepassen om jonge dieren optimaal te ondersteunen voor, tijdens en na de operatie. Vroeger werd de poezenpil gebruikt om krolsheid bij de kat te voorkomen. Dit is slechts een tijdelijke oplossing en kan helaas ernstige bijwerkingen hebben (baarmoederontsteking, borstkanker, suikerziekte). Derhalve wordt dit product door ons alleen nog ingezet bij fokdieren om een krolsheid uit te stellen totdat het juiste moment er is om een nestje te krijgen.
Mocht u nog vragen hebben of een afspraak willen inplannen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn