Facebook
X

Mijn kat valt af of wordt mager

Er kunnen veel verschillende redenen zijn voor het afvallen of vermageren van uw kat. Het is erg belangrijk de oorzaak van het afvallen te achterhalen. Sommige katten vallen af of worden mager omdat ze niet of minder eten. Het is dan belangrijk de oorzaak van de afgenomen eetlust te achterhalen. Soms valt een kat af ondanks een nog aanwezige goede eetlust.
Kat-valt-af-ondanks-een-goede-eetlust
Soms valt een kat af ondanks een goede eetlust.

Uw kat valt af omdat hij minder eet of niet eet

Wanneer uw kat minder of niet eet, dan zal uw kat afvallen. De oorzaak van de verminderde eetlust of het niet eten kan heel divers zijn. Wanneer uw kat afvalt omdat uw kat een verminderde eetlust heeft, dan moet de oorzaak achterhaald worden van de verminderde eetlust. Op de pagina ‘Mijn kat eet niet of wil niet eten‘ kunt u meer lezen over katten die niet eten of een verminderde eetlust hebben.

Uw kat valt af ondanks een goede eetlust

Het komt met grote regelmaat voor dat een kat afvalt of zelfs mager wordt terwijl de kat wel goed eet. Afvallen ondanks een goede eetlust kan verschillende oorzaken hebben.
 • Uw kat valt af of wordt mager door een onderliggende ziekte
  Regelmatig zien wij katten die afvallen ondanks een goede eetlust. Als de kat veel gewicht verliest en mager wordt dan is meestal een orgaanziekte de oorzaak van het afvallen. Vaak zijn dit katten van middelbare of oudere leeftijd.
 • Suikerziekte bij de kat
  Een kat met suikerziekte valt af ondanks een goede eetlust. Een kat met suikerziekte kan erg mager worden. Ook zal een kat met suikerziekte meer drinken en plassen. Op de pagina ‘Suikerziekte of diabetes bij de kat‘ kunt u alles over deze ziekte lezen.
 • Schildklierproblemen bij de kat
  Een kat met een schildklierprobleem valt af ondanks een goede eetlust. Ook katten met een schildklierprobleem kunnen erg mager worden. Vaak is de eetlust ondanks het afvallen zelfs toegenomen. Op de pagina ‘Hyperthyreoidie-schildklierprobleem bij de kat‘ kunt u alles over deze ziekte lezen.
 • Chronisch nierproblemen bij de kat
  Een kat met chronische nierproblemen valt af ondanks een vaak nog aanwezige eetlust. Met regelmaat zien we echter ook dat de eetlust op den duur afneemt. Op de pagina ‘Nierfalen of nierproblemen bij de kat‘ kunt u alles over deze ziekte lezen.
 • Tumor bij de kat
  Een kat met een tumor valt af ondanks een goede eetlust. Er zijn veel verschillende soorten tumoren en niet van elke tumor valt een kat af, maar soms wordt de kat erg mager van de tumor. Op de pagina ‘Een tumor ofwel kanker bij katten‘ kunt u alles over deze ziekte lezen.
Uw kat valt af door een toegenomen bewegingsvrijheid of verandering in de voeding Een kat die meer gaat bewegen zal afvallen ondanks de nog aanwezige eetlust. Uw kat gaat meer bewegen op het moment dat u bijvoorbeeld verhuisd van een kleine woning naar en grotere woning met trappen en/of buitenruimte. Ook een kat die overgezet is op andere voeding kan afvallen. Vaak valt uw kat door de toegenomen beweging of veranderde voeding maar een klein beetje af en meestal wordt dit door de eigenaar nauwelijks opgemerkt. Doordat uw kat meer beweegt of veranderd is van voeding kan uw kat afvallen, maar door een toegenomen bewegingsvrijheid of andere voeding zal uw kat niet mager worden! Wanneer uw kat mager wordt dan ligt er meestal een ziekte aan ten grondslag.
kat-valt-af-door-meer-beweging
Wanneer een altijd binnen gehouden kat nu ook buiten mag komen, dan zal de kat een klein beetje afvallen.
Valt uw kat af of wordt uw kat mager, dan adviseren wij om een afspraak in te plannen bij de dierenarts. Voor afspraken of vragen over uw kat kunt u contact met ons opnemen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn