Facebook
X

Voedersupplementen bij artrose

Er zijn zeer veel voedersupplementen voor honden (en katten) met artrose op de markt. Hier bespreken we e belangrijkste en hun werkingsmechanismen.
Glucosamine en chondroïtine
In een gezond gewricht wordt het kraakbeen continu afgebroken en weer aangemaakt. Soms echter vind er meer afbraak dan opbouw plaats, een situatie die je bijvoorbeeld ziet bij artrose. Kraakbeen bestaat uit cellen welke liggen in een matrix. Deze matrix bestaat uit collageen (bindweefsel) en proteoglycanen.
De meeste mensen hebben nog niet eerder gehoord van proteoglycanen. Een proteoglycaan bestaat uit een eiwitgedeelte (=proteo) en een glucosaminoglycaan gedeelte (ook wel GAG’s genoemd). Deze laatste zorgen ervoor dat ze veel water kunnen opzuigen als een spons waardoor het kraakbeen zacht en soepel wordt. De twee belangrijkste GAG’s zijn keratine sulfaat en chondroïtine sulfaat.
Glucosamine en chondroïtine zijn dus onderdelen van kraakbeen en noodzakelijk om kraakbeen op te bouwen. Daarnaast wordt gedacht dat ze ook ontstekingsremmend werken. Door deze bestanddelen via de voeding toe te voegen kan je dus de opbouw van het gewricht ondersteunen en artrose tegengaan.
Er zijn heel veel verschillende soorten glucosamines en chondroïtines op de markt. De ene wordt gewonnen uit haaienkraakbeen, anderen weer uit runderkraakbeen of schelpdieren. Het is natuurlijk erg belangrijk dat ze wel aankomen in het gewricht en gebruikt kunnen worden als bouwsteen. Hierdoor zie je ook grote prijsverschillen tussen producten. Daarnaast is het niet altijd duidelijk wat de exacte inhoud is van diverse producten. Wij verkopen alleen producten waarvan we weten dat dit goed opgenomen kan worden in de bloedbaan en terecht komt in het gewricht van de hond of kat. Voorbeelden zijn Fortiflex, Synoquin of Flexadin plus.
Schematische-voorstelling-van-glucosaminoglycanen

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg de Caressa Social Media

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn