Facebook
X

Vuurwerkangst bij katten

Ook dit jaar zal ongetwijfeld knallend eindigen, maar voor katten zijn de harde en onverwachte knallen van het vuurwerk vaak geen feest. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst. Vrijwel elk dier en mens schrikt bij het horen van een onverwachte harde knal.
Iedere kat zal anders reageren op de harde knallen, katten gaan voor het raam kijken naar het mooie vuurwerk, maar andere katten raken compleet in paniek. Vaak proberen katten weg te vluchten, bijvoorbeeld onder het bed of in andere donkere hoeken van het huis.
De meeste katten herstellen snel na een avond met harde knallen, ze zullen de volgende dag weer als vanouds zijn. Het is dan ook beter deze katten niet te behandelen met kalmerende medicatie, maar het is verstandig ze wel te ondersteunen om oudejaarsdag en oudejaarsavond zo goed mogelijk door te maken.

Algemene tips

Het is verstandig uw kat binnen te houden op oudejaarsdag en eventueel zelfs in een klein kamertje op te sluiten waar hij/zij zich lekker voelt. Als uw kat normaal gesproken buiten poept en plast, dan is het verstandig om een kattenbak neer te zetten. Een teiltje met wat ongeparfumeerd kattengrit voldoet vaak prima.
Zorg ervoor dat er voldoende plek is waar uw kat zich kan verstoppen. Uw kat kan namelijk op zoek gaan naar een goede schuilplaats waar hij/zij de knallen zo min mogelijk hoort. Zet bijvoorbeeld een kastdeur open en zet daar een doosje met een dekentje in.
Laat het licht aan en houdt de gordijnen en ramen dicht in de kamer waar uw kat zich bevindt. U kunt eventueel de radio/tv aan doen, zodat de kat de knallen minder hoort.

Behandelmogelijkheden

  • Feliway®
    Feliway® verspreid feromonen die een kalmerend effect hebben op uw kat, waardoor hij/zij zich meer op zijn/haar gemak gaat voelen en minder angstig wordt. Deze feromonen nemen kittens waar als ze drinken bij de moederpoes en werken geruststellend. Feliway® bestaat als verdamper en als spray. U kunt de verdamper in het stopcontact doen in de kamer waar uw kat zich bevindt. De verdamper geeft rust en heeft geen bijwerkingen. Alleen katten met luchtwegproblemen kunnen last krijgen van prikkeling van de luchtwegen.
  • Telizen®
    Als uw kat angstig is, dan kunt u overwegen om Telizen® te geven. Hier zit L-Theanine in. Dit verminderd bij katten reacties veroorzaakt door stress en angst. Het advies is om hier ongeveer 2 maanden voor oudejaarsavond mee te beginnen voor het optimale effect, later beginnen kan eventueel ook nog. Telizen® heeft geen bijwerkingen. Als een kat in het dagelijks leven ook erg angstig of stressgevoelig is dan is het ook een optie om dit permanent te geven.
  • Kalmerende medicatie
    Bij vrijwel alle kalmerende medicijnen wordt uw kat slaperiger gemaakt, zodat hij/zij rustiger blijft. Het is dan ook van belang dat u uw kat niet alleen laat. Er moet regelmatig worden gecontroleerd dat het goed gaat en dat hij/zij rustig en veilig is. Ook nadat de harde knallen voorbij zijn, moet u uw kat goed in de gaten houden en voldoende warm houden.

Wanneer adviseren we om medicatie te gebruiken om uw kat rustig te houden?

Als de angst van uw kat voor harde knallen zo heftig is, dat het de algemene gezondheid en/of veiligheid van uw kat in gevaar brengt, dan adviseren we een behandeling in te stellen. Bijvoorbeeld als uw kat dagenlang niet eet door deze angst. Of als katten dusdanig in paniek raken dat ze zichzelf of anderen kunnen verwonden.
Indien u vragen heeft naar aanleiding van deze brief dan horen wij graag van u. Wij willen u een heel gezellige oudejaarsavond wensen en een gelukkig nieuwjaar! Namens alle medewerkers van Caressa Dierenziekenhuizen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn