Facebook
X

De voortplanting en krolsheid bij de kat

Veel mensen weten niet dat katten typisch een seizoensgebonden cyclus hebben. Natuurlijk zijn er ook katten die zich hier niet aan houden, maar veruit de meeste katten worden krols als de dagen langer worden en krijgen dan een nestje in het voorjaar (meestal maart en april). In de natuur is dit voor de kat dan ook het handigst. Op dat moment is er veel meer voedsel aanwezig in de omgeving en is een nestje makkelijker groot te brengen.
In de winter, meestal vanaf eind december tot begin februari, worden de meeste niet gesteriliseerde (gecastreerd eigenlijk) poezen dus krols. In de beginfase,de zogenaamde pro-oestrus, wordt zij aantrekkelijk voor katers. Mevrouw is dan alleen nog niet gediend van avances van hun kant. Als de poes in oestrus komt staat zij dekkingen van katers toe. Poezen krijgen dan ook het typische gedrag van een krolse poes, zoals miauwen en het met de kont overal tegenaan wrijven. Deze periode duurt ongeveer 7 dagen. In die periode zoeken poezen actief katers op en laten zich vaak herhaaldelijk dekken. Dit gaat vaak met veel geluid zoals gemiauw en geblaas gepaard!
Poezen zijn zogenaamde geïnduceerde ovulatoren. Dit is een moeilijk woord voor het feit dat de eisprong automatisch optreedt na een dekking. Katers hebben kleine weerhaakjes aan hun penis. Na een dekking geven deze kleine haakjes een sterke stimulus of prikkeling (daarom schreeuwt een poes op dat moment, het zal waarschijnlijk minder aangenaam voelen). Hierdoor treedt er een (meestal meerdere) eisprong op en is de dekking meestal succesvol. Daarom planten katten zich zo snel voor. Een leuke wetenswaardigheid is dat dit net zo gaat bij konijnen. En we weten hoe snel die zich voortplanten..
Mocht de poes niet gedekt zijn of er heeft toch geen bevruchting plaats gevonden dan breekt de inter-oestrus aan. Dit is een periode van 8-10 dagen van sexuele inactiviteit. Als het nog steeds de geschikte tijd is begint de cyclus weer van voren af aan.
Na een succesvolle dekking wordt een poes gemiddeld zwanger van 3-6 kittens. De dracht bij een poes duurt gemiddeld 65 dagen (60-66 dagen). Naarmate de zwangerschap vordert neemt de buikomvang toe en worden de tepels groter. De poes bevalt het liefst op een veilige, rustige plek. Ofwel trekt zij zich terug op een plek naar haar keuze, ofwel maakt u in uw huis een dergelijke plek. Deze is het liefst rustig en afgescheiden van andere huisdieren. Eén of enkele dekens zijn voldoende voor een goede plek om te bevallen.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op of gebruik de button links in beeld. Wij helpen u graag!
dekking-kat
Tijdens de dekking kan het er wild aan toe gaan. De kater bijt de poes in de nek.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn