Facebook
X

Hoe voorkom ik zwangerschap of dracht bij de kat

Zoals in het stukje over krolsheid en voortplanting bij de kat al is aangehaald, poezen planten zich razendsnel voort. Ieder jaar zijn er hierdoor zeer veel nestjes en kittens, die vaak terecht komen in asiels of op straat.
Het voorkomen van een zwangerschap bij de kat kat is dus vaak het beste. Alleen als u echt zeker weet dat u een nestje wilt en u heeft ook al adressen voor de toekomstige kittens is het verantwoord te fokken met een kat. Besef dat de asiels ieder voorjaar weer vol zitten met kittens. Hierdoor vinden de oudere katten in die periode nog moeilijker een nieuw baasje.
Er zijn eigenlijk maar twee methodes om zwangerschap bij een poes te voorkomen. Het beste en meest efficiënte is sterilisatie (eigenlijk castratie). Een nadeel kan zijn dat dit onomkeerbaar is. Na sterilisatie van een kat is het niet meer mogelijk een nestje te krijgen. Een sterilisatie van een kat is een snelle ingreep die maar voor kort overlast geeft. Met en goede pijnstilling is de poes meestal dezelfde dag al weer actief en vrolijk.
Een alternatief voor sterilisatie is de poezenpil. Het voordeel van de poezenpil is dat deze omkeerbaar is. Als de pil gestopt wordt zal de poes weer krols worden en een nestje kunnen krijgen. De nadelen van de poezenpil zijn:
  • Een verhoogde kans op een baarmoederontsteking
  • Een verhoogde kans op melkkliertumoren. Deze zijn bij de kat vaak erg kwaadaardig.
Om deze redenen is ons advies sterilisatie. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op of gebruik de button links in beeld. Wij helpen u graag!
sterilisatie-poes
Sterilisatie van een poes

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn