Facebook
X

Informatiebrief nazorg konijn/knaagdier na narcose

Vandaag is uw konijn (of cavia, knaagdier) bij ons onder narcose geweest voor een behandeling of operatie. Volgende punten zijn voor u belangrijk om in de gaten te houden na de narcose:

Lichaamstemperatuur

Door de narcose kan de lichaamstemperatuur dalen. Tijdens de operatie en bij het wakker worden controleren we de temperatuur en zorgen we dat uw konijn lekker warm ligt. Zet uw konijn thuis op een warme plek (maar niet op een hete plaats, in de volle zon of tegen de kokende verwarming). Leg eventueel een kruik gewikkeld in een handdoek in het hok.

Eventueel dwangvoeren

Het is belangrijk dat uw konijn zo snel mogelijk weer gaat eten. Als hij of zij niet uit zichzelf gaat eten is het verstandig om te gaan dwangvoeren. Wij bevelen Critical Care® aan. Hierin zit vooral veel ruwvezel en het bestaat uit alle nutriënten die een konijn/knaagdier nodig heeft voor het herstel. Daarnaast wordt dit voer goed gegeten, soms zelfs zonder dwang. U kunt uw konijn ook (dwang) voeren met Olvarit potjes, dit zijn groentenpotjes voor baby’s. Gebruik vooral: baby’s eerste hapje, wortel smaak.

Ontlasting

Het belangrijk dat uw konijn dagelijks (normale) ontlasting heeft, om zo te kunnen controleren dat het maagdarmstelsel goed functioneert.

Geen hok, maar een handdoek

Wij raden aan om uw huisdier na een operatie nog niet in een hok met stro te zetten, maar de eerste dagen even op een handdoek te houden. Dit is om te voorkomen dat er strootjes in de wond kunnen komen waardoor deze kan gaan ontsteken.

Eventuele vruchtbaarheid

Mocht uw konijn of cavia gecastreerd zijn houd er dan rekening mee dat hij na de castratie nog 2 tot 3 weken vruchtbaar kan zijn.

Tot slot:
Blijft uw konijn, cavia of knaagdier na de operatie erg sloom, komt zijn eetlust en/of stoelgang niet op gang of vertrouwt u iets niet met betrekking tot zijn/haar gezondheid? Schroomt u dan niet om contact met ons op te nemen.

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn