Home > Over Caressa > Folders > Informatiebrief over een (spalk)verband bij dieren
Informatiebrief over een (spalk)verband bij dieren
We hebben bij uw dier een (spalk)verband aangebracht. Dit verband zal meestal gedurende 6 tot 8 weken moeten blijven zitten. Om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt vindt u hieronder wat uitleg over de vereiste nazorg.
Doel van (spalk)verband
Het doel van een (spalk)verband is om gebroken botdelen op hun plaats te houden zodat de genezing voorspoedig kan verlopen. Kleine bewegingen van de botdelen ten opzichte van elkaar kunnen er al toe leiden dat de breuk niet of slechts zeer traag geneest. Dit betekent dat het verband tamelijk strak moet zitten en uw dier rust moet houden. Bij mensen is het gebruikelijk dat het betreffende lichaamsdeel de eerste weken absolute rust krijgt.
Een gebroken arm gaat in een mitella, een gebroken been krijgt bedrust. Helaas is dit bij onze huisdieren niet goed mogelijk. Ze moeten hun poot vanaf het eerste begin kunnen gebruiken. Gevolg is dat het verband vrij strak moet zitten en dat het risico van verschuiven veel groter is.
Problemen met (spalk)verband
Hierdoor zien we bij dieren met (spalk)verbanden veel meer problemen dan bij mensen. Daarom geven we als het enigszins mogelijk is de voorkeur aan andere manieren om gebroken poten te genezen.
Het grootste gevaar zijn drukplekken. Deze ontstaan soms door dat het verband te strak zit. Meestal verschuift het verband door het bewegen van uw dier en gaat daardoor drukken of knellen. Als we er vroeg bij zijn blijven de gevolgen beperkt. Als het te lang duurt kan het in het ergste geval leiden tot het afsterven van de complete poot.
Geef en houd rust
Thuis moet uw dier steeds rustig gehouden worden. Katten moeten binnen blijven en honden mogen alleen aangelijnd worden uitgelaten. Uw dier kan u niet vertellen of het gips nog prettig zit. Daarom dient u dagelijks te kijken of het verband goed zit.
Hieronder vindt u enkele punten waar u speciaal op moet letten:
- Is het verband verschoven of beschadigd?
- Laat uw dier het verband met rust?
- Likt of bijt uw dier steeds op dezelfde plek aan het gips?
- Zitten er natte plekken in het verband of ruikt het vreemd?
- Zijn de teentjes rood, dik of gezwollen?
- Afwijkend gedrag van uw dier? Slomer? Minder eetlust?
Wacht niet af!
Vooral de boven- en onderkant van het spalkverband moeten steeds weer nauwkeurig bekeken worden. Dit zijn de plaatsen waar het vaakst problemen optreden.
Als u meent dat er iets niet in orde is wacht dan niet af, maar neem direct contact op! Voor alle duidelijkheid wijzen we u erop dat ondanks al onze voorzorgen complicaties kunnen optreden. De kosten hiervan, zoals herhalingsfoto’s, nieuw gips of verbanden zijn niet bij de prijs van de eerste behandeling inbegrepen.
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of denkt u dat er problemen zijn met het verband van uw dier? Neem dan gerust contact met ons op. Besef dat problemen met een (spalk)verband beschouwd worden als een spoedprobleem en neem dus direct contact op als dit mogelijk speelt.