Home > Over Caressa > Folders > Informatiebrief – Te snel werkende schildklier bij de kat
De schildklier bestaat uit 2 lobben, die aan beide kanten naast de luchtpijp in het keelgebied liggen. De voornaamste taak van de schildklier is het produceren van schildklierhormoon, ook wel T4 genoemd. Dit hormoon reguleert de snelheid van de stofwisseling (metabolisme) en daarmee de snelheid van het verbruik van voedingsstoffen en energie.
Bij de kat zien we meestal een overproductie van het schildklierhormoon, deze aandoening heet hyperthyreoïdie. De schildklier werkt dan te snel en veroorzaakt een snellere stofwisseling. Hyperthyreoïdie komt vooral voor bij oudere katten, vanaf 8 jaar. Het is de meest voorkomende stofwisselingsaandoening bij katten.
De overproductie van het schildklierhormoon komt in 98% van de gevallen door een goedaardige tumor of hyperplasie, slechts in 2% door een kwaadaardige tumor.
De onderproductie van het hormoon komt zeer zelden bij katten voor, maar zien we wel vaker bij honden. In ongeveer 70% van de gevallen zijn beide lobben van de schildklier hyperactief.
In sommige gevallen komen andere symptomen voor, die passen meer bij de apathische hyperthyreoïdie. Hierbij ontstaat juist minder eetlust, de kat wordt sloom en vertoont spierzwakte.
Doordat de stofwisseling op een hogere snelheid komt, moeten alle organen in het lichaam sneller werken. Er kunnen dan ook ‘slijtage klachten’ ontstaan van andere organen.
Door middel van een bloedonderzoek kan de totale hoeveelheid schildklierhormoon (totaal T4) worden bepaald. Wij adviseren om ook de nier- en leverwaarden te bepalen. Indien er aanwijzingen zijn voor verminderde nierfunctie controleren we ook de urine.
Soms is een vergrote schildklier te voelen. We moeten dan alsnog een bloedonderzoek doen om de diagnose te bevestigen, omdat er ook tumoren van de schildklier voorkomen die geen extra hormonen produceren.
Er zijn 3 verschillende therapie opties:
De keuze is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de leeftijd, of een kat makkelijk medicijnen inneemt, de algehele lichamelijke conditie van de kat, de nierfunctie en de kosten van de behandelingen. Wij zullen samen met u de mogelijkheden doornemen om de best mogelijke therapie te kiezen.
Indien u verder nog vragen heeft naar aanleiding van deze informatiebrief kunt u ten alle tijden contact met ons op nemen.