Facebook
X

Informatiebrief: voorzorg bij operatie hond

Moet uw hond binnenkort geopereerd worden? Dan zal uw hond onder algehele narcose gebracht worden. Hieronder geven wij u graag meer informatie en adviezen voor deze operatie.

Wat bereid u voor?

 • Het is belangrijk dat uw hond nuchter is op de dag van de operatie. 
 • U mag daarom uw hond 12 uur vóór de narcose geen voedsel meer geven. Kleine honden onder de 5 kg lichaamsgewicht moeten 6 uur van tevoren nuchter zijn. Dit is belangrijk om braken, verslikken en stikken tijdens de narcose te voorkomen. 
 • Uw hond mag wel water drinken tot 2 uur voor de narcose. 
 • Laat uw hond goed uit voordat u hij/zij brengt. Let buiten op dat er niet van de straat gegeten wordt. 
 • Krijgt uw hond thuis medicijnen? Overleg met de praktijk of deze wel of niet toegediend moeten worden in de ochtend.

Opname voor operatie

De dag van de operatie zal uw dier opgenomen worden, hier hebben we met u een tijdsafspraak voor gemaakt.

Goede controle vooraf

Zowel voor u als voor ons staat het welzijn en de gezondheid van uw huisdier voorop. Daarom controleren wij vóór de operatie of uw huisdier gezond is. Echter brengt lichamelijk onderzoek niet alle mogelijke problemen aan het licht. Daarom adviseren wij om het lichamelijk onderzoek aan te vullen met een bloedonderzoek zodat we, voordat we beginnen, een beeld hebben van de gezondheid van uw dier. Bij een afwijkende uitslag kunnen we besluiten de narcose aan te passen of de operatie uit te stellen.

Bloedonderzoek

Voor elke hond die een behandeling onder narcose ondergaat, raden wij aan vooraf een bloedonderzoek te doen. Hierdoor kunnen wij de functie van belangrijke organen beoordelen zoals de lever en de nieren die een belangrijke rol spelen bij de afbraak van narcosemiddelen. Verder krijgen wij een goed beeld van de gezondheid van uw hond en kunnen wij de narcose risico’s beperken door bij afwijkingen het narcose protocol aan te passen of de narcose uit te stellen.
Bij kleine honden vanaf 7 jaar, grote honden vanaf 5 jaar en bij bepaalde klachten zoals algeheel ziek zijn, vermagering, slecht eten, veel drinken en plassen, braken, diarree en toevallen, vinden wij bloedonderzoek zo belangrijk dat we het met klem aanraden. Van deze groep ‘’senioren’’ is bekend dat aandoeningen, die passen bij het ouder worden van uw hond, in een vroeg stadium kunnen worden ontdekt en behandeld.

De verschillende opties voor bloedonderzoek i.c.m. de narcose hebben wij voor u op een rij gezet:

 • Basis bloedonderzoek
  Hier kijken wij naar de orgaanfuncties van de lever, nieren en alvleesklier. Aandoeningen die op deze manier kunnen worden opgespoord zijn onder andere nierziekte, leverschade, suikerziekte en alvleesklierontsteking.
 • Uitgebreid bloedonderzoek
  Hier kijken wij net als in het basis bloedonderzoek naar de verschillende orgaanfuncties maar vullen dit aan met een onderzoek naar het algehele bloedbeeld. Dit betekent dat rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes worden onderzocht en geteld om er zeker van te zijn dat uw hond gezond is. Afwijkingen in het bloedbeeld kunnen wijzen op aandoeningen zoals bloedarmoede, ontsteking, infectie en stollingsproblemen.

Urine onderzoek

Soms kan het raadzaam zijn om ook aanvullend urineonderzoek te doen, om de nierfunctie nog beter te evalueren.
Met deze verschillende voorzorgsmaatregelen verminderen we het risico van de narcose, maar we kunnen nooit alle risico’s wegnemen. 

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn