Facebook
X

Informatiebrief: voorzorg bij orthopedische operatie kat

Moet uw kat binnenkort geopereerd worden? Dan zal uw kat onder algehele narcose gebracht worden. Hieronder geven wij u graag meer informatie en adviezen voor deze operatie.

Wat bereid u voor?

  • Het is belangrijk dat uw kat nuchter is op de dag van de operatie. 
  • U mag uw kat 12 uur vóór de narcose geen voedsel meer geven. Dit is belangrijk om braken, verslikken en stikken tijdens de narcose te voorkomen. 
  • Uw kat mag wel water drinken. 
  • Om zeker te weten dat uw kat nuchter is raden wij u aan hij/zij de dag vóór de operatie vanaf 18.00 uur binnen te houden. 
  • Breng uw kat in een degelijke reismand. 
  • Krijgt uw kat thuis medicijnen, geeft u dan aan ons door welke medicatie uw kat krijg en of  deze voor de narcose al gegeven is .

Opname voor operatie

De dag van de operatie zal uw dier opgenomen worden, hier hebben we met u een tijdsafspraak voor gemaakt.

Goede controle vooraf

Zowel voor u als voor ons staat het welzijn en de gezondheid van uw huisdier voorop. Daarom controleren wij vóór de operatie of uw huisdier gezond is. Echter brengt lichamelijk onderzoek niet alle mogelijke problemen aan het licht. Daarom adviseren wij om het lichamelijk onderzoek aan te vullen met een bloedonderzoek zodat we, voordat we beginnen, een beeld hebben van de gezondheid van uw dier. Bij een afwijkende uitslag kunnen we besluiten de narcose aan te passen of de operatie uit te stellen.

Bloedonderzoek

Voor elke kat die een behandeling onder narcose ondergaat, raden wij aan vooraf een bloedonderzoek te doen. Hierdoor kunnen wij de functie van belangrijke organen beoordelen zoals de lever en de nieren die een belangrijke rol spelen bij de afbraak van narcosemiddelen. Verder krijgen wij een goed beeld van de gezondheid van uw hond en kunnen wij de narcose risico’s beperken door bij afwijkingen het narcose protocol aan te passen of de narcose uit te stellen.
Bij elke kat ouder dan 7 en bij bepaalde klachten zoals algeheel ziek zijn, vermagering, slecht eten, veel drinken en plassen, braken, diarree en toevallen, vinden wij bloedonderzoek zo belangrijk dat we het met klem aanraden. Van deze groep ‘’senioren’’ is bekend dat aandoeningen, die passen bij het ouder worden van uw hond, in een vroeg stadium kunnen worden ontdekt en behandeld.

De verschillende opties voor bloedonderzoek i.c.m. de narcose hebben wij voor u op een rij gezet:

  • Basis bloedonderzoek
    Hier kijken wij naar de orgaanfuncties van de lever, nieren en alvleesklier. Aandoeningen die op deze manier kunnen worden opgespoord zijn onder andere nierziekte, leverschade, suikerziekte en alvleesklierontsteking.
  • Uitgebreid bloedonderzoek
    Hier kijken wij net als in het basis bloedonderzoek naar de verschillende orgaanfuncties maar vullen dit aan met een onderzoek naar het algehele bloedbeeld. Dit betekent dat rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes worden onderzocht en geteld om er zeker van te zijn dat uw kat gezond is. Afwijkingen in het bloedbeeld kunnen wijzen op aandoeningen zoals bloedarmoede, ontsteking, infectie en stollingsproblemen.

Urine onderzoek

Soms kan het raadzaam zijn om ook aanvullend urineonderzoek te doen, om de nierfunctie nog beter te evalueren.
Met deze verschillende voorzorgsmaatregelen verminderen we het risico van de narcose, maar we kunnen nooit alle risico’s wegnemen. 

Nazorg orthopedie

We zullen u bij het ophalen van uw kat uitgebreid de nazorg aan u vertellen. Omdat bij een orthopedische operatie vaak bench rust wordt geadviseerd, vragen wij u om van te voren een bench tot beschikking te hebben. Eventueel is een bench bij onze praktijk te leen.

Annuleren

De afspraak annuleren kan kosteloos, mits u deze minimaal 24 uur van te voren annuleert. Anders zijn wij helaas genoodzaakt de gereserveerde tijd in rekening te brengen.

Betalingswijze

Wij willen u informeren dat u na de behandeling/operatie de kosten per pin of creditcard aan de balie voldoet.
Indien u nog vragen heeft naar aanleiding van deze informatiebrief, neem gerust voorafgaand contact met ons op.

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn