Facebook
X

Een baarmoedertumor bij het konijn

Tumoren uitgaande van de baarmoeder komen zeer frequent voor bij het konijn. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwtjeskonijnen (voedsters). Bij 50% tot zelfs 80% van de voedsters ouder dan 4 jaar ontstaat baarmoederkanker. Meestal betreft het een kwaadaardige tumor. Indien de tumor tijdig verwijderd wordt kan een konijn genezen. Echter, een baarmoedertumor bij het konijn zaait snel uit.
Sterillisatie op jongere leeftijd voorkomt de ziekte. Daarom adviseren wij konijnen te steriliseren als er geen wensen zijn om later een nestje te krijgen.
Wilt u meer weten over een baarmoedertumor bij het konijn of heeft uw konijn mogelijk een baarmoedertumor neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!
Klein-konijntje
Baarmoedertumor konijn: sterillisatie op jonge leeftijd voormkomt de ziekte.

Het ziektebeeld van een baarmoedertumor bij het konijn

Het baarmoederslijmvlies bij het konijn is erg actief en het verandert met de leeftijd. Deze veranderingen kunnen leiden tot het ontstaan van tumoren. Adenocarcinoma is de medische term voor een kwaadaardige tumor uitgaande van het klierweefsel van de baarmoeder.
De tumor kan in de omliggende weefsel groeien, zoals in het buikvlies. Tumorcellen kunnen via het bloed door het lichaam verspreid worden en zo uitzaaiingen veroorzaken. Dit gebeurt meestal binnen 1-2 jaar. Uitzaaiingen komen voor in de longen, lever en soms in de botten en in de hersenen.
In eerste instantie, als het gezwel nog klein is, merkt u meestal niets aan het konijn. De eerste tekenen zijn bloed bij de urine en bloederige vaginale uitvloeiing. In een later stadium wordt het konijn sloom en vermagert.

De volgende symptomen kunnen optreden:

 • bloed bij de urine of bloederige urine
 • bloederige, slijmerige vaginale uitvloeiing
 • sloomheid
 • vermageren
 • verminderde eetlust
 • tandenknarsen (kan een uiting van pijn zijn)
 • benauwdheid of kortademigheid bij uitzaaiingen in de longen

De diagnose en behandeling van een baarmoedertumor bij het konijn

 • Diagnose:
  In veel gevallen kunnen we door de buik goed door te voelen (palperen) een massa voelen. Door middel van een echografie van de buik kunnen we beoordelen of de massa uitgaat van de baarmoeder. Met een buikecho kunnen ook de rest van de organen (o.a. de lever) bekeken worden en kunnen we zien of er vocht in de buikholte zit. Röntgenfoto’s van de borstholte worden gemaakt om te kijken of er uitzaaiingen aanwezig zijn in de longen.
 • De behandeling:
  Als de tumor zich beperkt tot de baarmoeder, kan de baarmoeder operatief verwijderd worden. Als er op het moment van de diagnose uitzaaiingen aanwezig zijn, kunnen we niet meer opereren. Het is dan zaak om het konijn zo goed mogelijk te ondersteunen met medicijnen of in te laten slapen als het veel pijn lijdt.
Bloedvatonderzoek-in-de-lever
Diagnose van een baarmoedertumor: Echografie.

Hoe kan een baarmoedertumor bij het konijn voorkomen worden?

Door konijnen op jonge leeftijd te steriliseren kunnen baarmoedertumoren voorkomen worden! Konijnen kunnen vanaf de leeftijd van 6 maanden gesteriliseerd worden. Baarmoedertumoren komen niet voor bij konijnen jonger dan 2 jaar, we raden aan om ze voor deze leeftijd te laten steriliseren. De baarmoeder van een konijn bestaat uit 2 lange hoornen. Bij de sterilisatie verwijderen we de eierstokken en de hele baarmoeder.Andere voordelen van sterilisatie:
 • Preventie van andere aandoeningen van de baarmoeder, zoals: baarmoederontsteking (pyometra) en cysten.
 • Preventie van melkkliertumoren, zowel de goedaardige als kwaadaardige vorm.
 • Preventie van schijndracht. Schijndracht komt veel voor bij konijnen en is medisch gezien niet schadelijk. Het kan echter wel erg stressvol zijn voor het konijn: het lichaam gedraagt zich alsof het drachtig is. Er is melkklierontwikkeling en melkproductie, het konijn bouwt een nest  (en trekt hier eigen haren voor uit) en kan territoriaal en agressief beschermend worden. Sommige konijnen hebben een verminderde eetlust en kunnen hierdoor maagdarmproblemen krijgen. Ook voor eigenaar en hokgenootjes kan dit een stressvolle periode zijn.
 • Preventie van agressief gedrag. Zowel mannetjes als vrouwtjes kunnen soms erg agressief gedrag vertonen als ze geslachtsrijp en volwassen zijn. Het is een manier om zichzelf te beschermen,  hun territorium te verdedigen en hun sociale rang veilig te stellen.
 • Voorkomen van urine sproeien. Mannetjes en vrouwtjes kunnen sproeien om hun territorium te markeren. Om dit te voorkomen kunnen konijnen het best gesteriliseerd of gecastreerd worden vlak voor of vlak na hun seksuele volwassenheid.
Preventie van een baarmoedertumor: Sterilisatie op jonge leeftijd.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn