Facebook
X

Bijnierproblemen of Cushing bij de fret

Aandoeningen van de bijnieren zijn een veel voorkomend probleem bij de fret. De bijnieren worden groter en gaan meer hormonen produceren. Het komt voor bij  fretten vanaf middelbare leeftijd. Kaalheid is een van de eerste veranderingen die opgemerkt kan worden. In dit stukje zullen we de lichamelijke veranderingen bespreken die optreden en uitleg geven over de behandeling.

Hoe ontstaat Cushing of een bijnierprobleem bij de fret?

De bijnieren zijn 2 kleine organen die dichtbij de nieren liggen, er is een rechter en een linker bijnier. De bijnieren produceren allerlei belangrijke hormonen. Bij de fret kan er een  groei van de bijnieren optreden. Hierdoor stijgt de hormoonproductie.
De oorzaak van de groei van de bijnier is niet geheel duidelijk.  De bijnieren worden aangestuurd door stofjes vanuit de hersenen. Problemen kunnen ontstaan als de bijnieren teveel gestimuleerd worden. Hoe die overdreven stimulatie ontstaat is nog niet duidelijk. Er loopt een onderzoek naar de rol van castratie en sterilisatie van de fret op jonge leeftijd.

Hoe verloopt een bijnierprobleem bij de fret?

Bij vergroting van de bijnieren worden er teveel hormonen aangemaakt. Dit zijn geslachtshormonen. Deze geslachtshormonen veroorzaken vele veranderingen: het lichaam verandert en het gedrag kan veranderen. De ziekte kan zowel bij mannetjes als vrouwtjes optreden.
Symptomen die kunnen optreden:
 • Kaalheid: beiderzijdse symmetrische kaalheid van de buik, flanken en staart. Het haarverlies kan uitbreiden naar de rug en de fret kan zelfs helemaal kaal worden
 • jeuk: voornamelijk op de rug tussen de schouderbladenzwelling van de vulva bij het vrouwtje
 • moeite met plassen bij het mannetje
 • terugkeren van seksueel gedrag bij de gesteriliseerde/ gecastreerde fret
 • versterkte lichaamsgeur
 • sloomheid en spierafname

Hoe kunnen we een bijnieraandoening bij de fret vaststellen?

Op basis van de klachten en de lichamelijke veranderingen kunnen we een ziekte van de bijnier vermoeden.  We doen een uitgebreid lichamelijk onderzoek en kunnen aanvullend onderzoek doen om de diagnose te bevestigen. Hieronder valt bijvoorbeeld een bloedonderzoek, urine onderzoek of echo van de buik.

Hoe kunnen we Cushing bij de fret behandelen?

 • Implantaat:
  een hormoonimplantaat (Suprelorin ®).  Dit is een implantaat dat de lichaamseigen hormoonproductie onderdrukt. Het wordt ook wel chemische castratie genoemd. Het implantaat zit in een naald in wordt zo onderhuids aangebracht. Het werkt ongeveer 12- 18 maanden.
 • Operatie:
  operatieve wegname van de bijnier. Deze operatie wordt sinds de komst van het implantaat zelden gedaan.
Heeft uw fret mogelijk de ziekte van Cushing of heeft u nog vragen, neem dan neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!
Bijnierproblemen-fret
Bijnierproblemen of Cushing bij de fret: Kaalheid komt veel voor.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn