Facebook
X

Castratie van een konijn

Indien u uw mannetjes konijn wilt laten castreren dan kan dit vanaf een leeftijd van 4 tot 5 maanden. Bij de castratie verwijderen we de testikels. Konijnen zijn vanaf de leeftijd van 3-5 maanden vruchtbaar. Indien u twee jonge konijnen samen zet, let er dan dus op of ze van hetzelfde geslacht zijn. Als dit niet zo is, dan zal u het mannetje en vrouwtje wellicht tijdelijk moeten scheiden om nageslacht te voorkomen. Omdat het best lastig kan zijn om dit onderscheid met zekerheid te kunnen maken, mag u het altijd door één van onze dierenartsen laten controleren..

Voordelen van castratie

  • Preventie van agressief gedrag. Zowel mannetjes als vrouwtjes kunnen soms erg agressief gedrag vertonen als ze geslachtsrijp en volwassen zijn. Het is een manier om zichzelf te beschermen, hun territorium te verdedigen en hun sociale rang veilig te stellen (NB: castratie geeft geen 100% garantie op het verdwijnen van agressief gedrag. Je hebt ook gewoon chagrijnige konijnen.)
  • Het voorkomen van urine sproeien. Mannetjes en vrouwtjes kunnen sproeien om hun territorium te markeren. Om dit te voorkomen kunnen konijnen het best gecastreerd worden vlak voor of vlak na hun seksuele volwassenheid.

Nadelen van castratie

De castratie is een operatie die onder algehele narcose verloopt. Elke operatie en narcose brengt een risico met zich mee.  Dit risico proberen we zo veel mogelijk te beperken door  een aangepaste narcose te gebruiken en een goede monitoring tijdens de narcose. Na de operatie gaat het konijn bij ons in de couveuse die lekker warm is en het konijn wordt voorzien van extra zuurstof. Als hij mee naar huis mag is het belangrijk om hem goed te controleren. Hij moet zelf eten, snel weer keutels hebben en alert zijn.
  • De ingreep is onomkeerbaar, dit betekent dat het konijn na de castratie geen nestjes meer kan maken. Het dekgedrag naar zijn vriendinnetje hoeft niet altijd te verdwijnen. Let op: uw ram blijft na castratie nog 4-6 weken vruchtbaar, vanwege de reeds gevormde zaadcellen die al in de zaadleiders aanwezig waren!
Indien u uw konijn wilt laten castreren, dan is hij bij ons in goede handen. Wij hebben ruime ervaring in deze ingreep! Wilt u meer weten over het laten castreren van uw konijn? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!
Klein-konijntje

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn