Facebook

Een abces bij het konijn

Bij konijnen zien we frequent een abces optreden, voornamelijk ter hoogte van de kop en hals. Een abces kan  echter overal in het lichaam voorkomen. Een abces valt in het begin vaak niet op. Het voelt als een vrij harde ronde bult onder de huid. Een abces is gevuld met pus. Bij konijnen is deze pus anders dan bij bijvoorbeeld mensen, katten of honden. Pus bij het konijn is erg dik, dit komt omdat konijnen het enzym missen, dat pus vloeibaar maakt. Het abces heeft een dik kapsel. Door de dikke pus en het stevige kapsel is een abces bij een konijn vrij lastig te behandelen. Of we het abces succesvol kunnen behandelen hangt af van de oorzaak en plaats op het lichaam van het abces.
Hieronder vindt u overzichtelijk de belangrijkste informatie over abcessen bij konijnen. Heeft uw konijn een abces neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!
Kaakabces-bij-het-konijn
Een abces bij het konijn

Wat is de oorzaak van een abces bij het konijn?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor het ontstaan van een abces bij het konijn. Deze zijn:
  • Verkeerde voeding kan leiden tot ontstekingen aan de wortels van de tanden en kiezen:
    Abcessen ter hoogte van de boven -en onderkaak worden meestal veroorzaakt door een ontsteking van een tand of kieswortel. Bij te weinig hooi en teveel krachtvoer slijten kiezen en tanden onvoldoende. Als een gemengd konijnenvoer gegeven wordt, kan het konijn selectief gaan eten. Het eet dan alleen de lekkere stukjes, waardoor het konijn niet alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Een tekort aan calcium en vitamine D kan leiden tot een slechte conditie van de tanden en kiezen of van het kaakbot (zie ook: gebitsproblemen bij het konijn).
  • Afgebroken of geknipte tanden of kiezen
  • Wondjes in het slijmvlies van de mond, door scherpe stukjes voer of door haakjes op de kiezen
  • Wondjes in de huid, bijvoorbeeld door stro of bijtwondjes. Via deze wondjes kunnen bacteriën in de huid komen een abces veroorzaken
  • Infectie van ontstoken voetzooltjes
  • Lage weerstand: bij een lage weerstand door ouderdom of ziekte is een konijn gevoeliger voor bacteriële infecties
  • Via de bloedbaan kunnen bacteriën verspreid worden en abcessen veroorzaken in inwendige organen zoals long, lever en nieren
Gebitsinspectie-bij-een-konijn

Oorzaak van een abces: gebitsinspectie is erg belangrijk!

Hoe stellen we de diagnose van een abces bij het konijn?

De behandeling hangt af van de oorzaak van het abces en de plaats:
  • Volledig chirurgisch verwijderen van het abces leidt tot het beste resultaat. Dit is echter niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld als de ontsteking tot in het kaakbot is gedrongen. Bij een abces onder de huid door een bijtwond kunnen we het abces wel bijna altijd in zijn geheel verwijderen.
  • Behandeling van de onderliggende oorzaak: dit kan bijvoorbeeld een strootje zijn of een losse kies die verwijderd moet worden.
  • Lukt het niet om het gehele abces te verwijderen, dan openen we het abces en halen zoveel mogelijk van het abces en aangetast weefsel weg. Vervolgens moet de wond openblijven zodat de pus eruit kan, de holte gespoeld kan worden en antibiotica aangebracht kan worden.
  • Antibiotica: de bacteriën die voorkomen bij wortelabcessen zijn voornamelijk niet-zuurstof gebruikende (anaerobe) bacteriën. Andere frequent gevonden bacteriën zijn stafylcoccen en Pasteurella. Door middel van een kweek kunnen we te weten komen welke bacteriën aanwezig zijn en aan welk antibioticum deze bacteriën gevoelig zijn. Antibiotica wordt gegeven door middel van injecties meestal in combinatie met antibioticumdrank.
  • Pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen
  • Andere medicatie: medicatie voor het maagdarmstelsel, vitamines
  • Indien het konijn ziek is en slecht eet zullen we het eerst moeten stabiliseren, voordat er een narcose en operatie plaats kan vinden. We beschikken over een opname waar intensieve zorg mogelijk is. Het is heel belangrijk dat een konijn blijft eten. Als het konijn niet zelf eet, zullen we meerder keren per dag voeding toe moeten dienen. Dit wordt eventueel gecombineerd met een infuus.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn