Facebook

Huidproblemen bij de cavia

Huidproblemen komen regelmatig voor bij cavia’s.
De meest voorkomende huidproblemen zijn schurft, pododermatitis, en huidtumoren

Schurft

Schurft wordt veroorzaakt door een graafmijt. Bij de cavia is Trixacarus caviae de meest voorkomende. De besmetting gebeurt meestal via direct contact, maar kan ook plaatsvinden door een besmette kooi of bodembedekking. Symptomen zijn vooral roodheid, jeuk en huidletsels zoals korstjes en kaalheid. De jeuk is vaak vrij hevig en kan zich zelfs uiten in echte krampaanvallen welke soms lijken op een epileptische aanval. Asymptomatische dragers kunnen voorkomen.
Het uitzicht van de letsels geeft vaak al een vermoedelijke diagnose. Microscopisch onderzoek van een diep afkrabsel van de huid kan de mijten en hun eitjes aantonen. De meest toegepaste behandeling van de mijten bestaat uit 3 injecties met steeds 10 dagen ertussen. In verband met het voorkomen van asymptomatische dragers is het advies om ook de cavia’s zonder klachten te behandelen.

Pododermatitis

Pododermatitis is een ontsteking van de voetzolen. Risicofactoren zijn trauma, slechte hygiëne, vetzucht, tekort aan beweging, ouderdom en vitamine C-tekort. Het uit zich in pijnlijke gezwollen hakken, zwerende voetzolen en er kunnen abcessen ontstaan door secundaire infectie. De prognose is gereserveerd aangezien het vaak slecht op behandeling reageert. In milde gevallen kan door managementsverandering en verzorging van de voetzolen middels antiseptische baden en zalven worden geprobeerd klinische verbetering te behalen.

Huidtumoren

De meest voorkomende huidtumor bij de cavia is het trichofolliculoma: een goedaardige tumor van de haarfollikel. Klinisch uit zich dit in een op zichzelf staande nodule (bult). Deze nodule kan wit tot geelgrijs kaasachtig materiaal bevatten. Ze zaaien zelden uit, maar kunnen wel secundair geïnfecteerd raken.
Heeft uw cavia een huidprobleem of heeft u nog vragen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!
De-cavia
E. Cuniculi bij het konijn geeft vaak een scheve kop.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn