Facebook
X

Niezen bij het konijn

Het kan voorkomen dat uw konijn niest. Soms hoort u het konijn meerdere keren niezen. Vaak heeft het konijn ook een vies of nat neusje. Omdat het konijn zich regelmatig wast, zijn vaak ook de voorpootjes vies en nat.
konijn-niest-wassen
Als een konijn niest heeft hij vaak een natte of vieze neus. Doordat het konijn zichzelf met de voorpootjes wast, zijn vaak ook de voorpootjes vuil of nat.

Waarom niest uw konijn?

Uw konijn niest doordat het neusslijmvlies van uw konijn wordt geprikkeld.Er zijn verschillende oorzaken voor het prikkelen van het neusslijmvlies:

Een infectie in de neus

Een infectie met de bacterie Pasteurella Multocida is een veel voorkomende oorzaak van niezen bij het konijn. We noemen deze infectie ook wel ‘Het Snot‘. Zoals de naam al aangeeft heeft een konijn met een Pasteurella infectie last van een snotneus, hierdoor niest het konijn. Naast de neus kan een infectie met Pasteurella ook de oogslijmvliezen, dieper gelegen luchtwegen en oren aantasten. Stress, slechte huisvesting en slechte ventilatie spelen een belangrijke rol in de ernst van de infectie. Het veranderen en aanpassen van de leef omstandigheden is dan ook een belangrijk onderdeel van de therapie. Afhankelijk van de ernst van de infectie wordt bovendien een therapie met antibiotica gestart. Helaas blijven veel konijnen na de behandeling ‘drager’ van de Pasteurelle bacterie, waardoor de infectie weer terug kan keren.

Prikkelende stoffen

Prikkelende stoffen zoals stofdeeltjes uit het hooi, (sigaretten)rook, maar ook ammoniak (in een slecht schoongemaakt hok) kunnen het slijmvlies van de neus prikkelen waardoor uw konijn niest. De behandeling bestaat uit het verwijderen van de irriterende stoffen: hok met regelmatig schoonmaken, goede ventilatie, hooi goed uitschudden voor gebruik.
Een schoon hok en stofvrij hooi zijn erg belangrijk voor een konijn. Stofdeeltjes in het hooi of ammoniak kunnen de oorzaak zijn dat uw konijn niest.

Een vreemd voorwerp

Het kan voorkomen dat er een stukje gras of hooi in de neus van uw konijn terecht komt. Het vreemde voorwerp in de neus prikkelt het neusslijmvlies en hierdoor niest het konijn. Het vreemde voorwerp kan het slijmvlies ook beschadigen waardoor er een ontsteking van het neusslijmvlies ontstaat. Door de ontsteking kan er ontstekingsvocht uit de neus komen (snot). Onderscheid maken tussen een infectie met Pasteurella of een ontsteking door een vreemd voorwerp is erg lastig. Het is namelijk niet eenvoudig om in de neus van het konijn te kijken. Meestal wordt een konijn met snot in eerste instantie behandeld voor een Pasteurella infectie, wanneer de klachten echter niet over gaan of snel terugkeren is het raadzaam een scopie van de neus uit te voeren. Tijdens een scopie wordt er met een kleine camera in de neus van het konijn gekeken.

Misvormingen of massa’s in de neus

Net zoals bij honden en katten kan er ook bij het konijn een misvorming in de neus aanwezig zijn. De misvorming prikkelt het neusslijmvlies en hierdoor niest het konijn. Deze misvorming kan aangeboren zijn, ontstaan door langdurige ontsteking of ontstaan door de groei van een tumor. Door middel van een scopie van de neus, in combinatie met het nemen van weefselbiopten kan een juiste diagnose worden gesteld.
Heb u vragen na het lezen van deze pagina of niest uw konijn, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn