Facebook

Myxomatose bij het konijn

Myxomatose is een ernstige ziekte. Konijnen worden hier erg ziek van en het merendeel overleeft de ziekte niet. Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus, dat behoort tot de pokkenvirussen. Er zijn verschillende stammen van dit virus en deze stammen kunnen een verschillend ziektebeeld geven. Het konijn krijgt bij besmetting zwellingen (myxomen) aan met name de kop. Daarnaast krijgt het konijn koorts en stopt met eten.

Hoe wordt een konijn met Myxomatose besmet?

Het virus wordt overgebracht van het ene konijn naar het andere door stekende insecten, zoals muggen en de konijnenvlo. Het is dus mogelijk dat een konijn dat alleen in een ren zit, of zelfs alleen in huis zit, besmet wordt, zonder dat het met andere konijnen in aanraking is geweest. Zeker in de zomermaanden lopen konijnen dus risico gestoken te worden door een mug en mesmet te worden met myxomatose. Het virus kan ook overgebracht worden door direct contact tussen konijnen.
Klein-konijntje
Konijnen buiten lopen extra risico op myxomatose.
Een mug kan myxomatose overbrengen.

Welke symptomen heeft een konijn met myxomatose?

Nadat het virus in de huid komt (door een mug of vlo) of nadat het virus ingeademd is, gaat het virus zich door het lichaam verspreiden via de bloedbaan. Via de bloedbaan komt het virus bij verschillende organen en de huid. Bij besmette konijnen zien we de volgende symptomen:
  • Zwellingen en korsten ter hoogte van oogleden, oren, neus, geslachtsstreek. Dit noemen we myxomen.
  • Ooguitvloei en neusuitvloei, dit kan pusssig zijn.
  • Koorts.
  • Verminderde eetlust  en lusteloosheid.
  • Benauwdheid.
  • Sterfte.
De ziekte treedt meestal op in het voorjaar, de zomer en het najaar, wanneer de stekende muggen actief zijn. We zien tijdens deze periode ook veel wilde konijnen met myxomatose en het is daarom nog steeds een ziekte die veel voorkomt.
Er is ook een vorm waarbij de typische zwellingen niet ontstaan, maar waarbij alleen ademhalingsproblemen ontstaan. Deze vorm wordt overgedragen door contact tussen konijnen.
konijn-met-myxomatosis
Wild konijn met myxomatose.

Kan Myxomatose bij het konijn behandeld worden?

Er bestaat geen geneesmiddel tegen het myxomatosevirus. Voorkomen dat een konijn besmet wordt is daarom belangrijk. Er is gelukkig een vaccin dat goede bescherming geeft. Vermoedt u dat uw konijn myxomatose heeft, zonder het dan zo snel mogelijk af van andere konijnen.
Bij de behandeling van een konijn met myxomatose is het belangrijk om het dier zo goed mogelijk te ondersteunen. Dit doen we op de volgende manier:
  • Zorg voor een comfortabele warme omgeving, eventueel met kruik of warmtelamp
  • Als het konijn niet zelf eet, zullen we meerder keren per dag voeding toe moeten dienen. Dit kan door middel van zachte voeding, wij gebruiken hiervoor Critical care®. Dit is een poeder waarvan met water een dikke pap wordt gemaakt. Dit kan op een schaaltje gegeven worden, maar meestal is het nodig om dit met een voederspuit in de mond toe te dienen. Een konijn is heel stressgevoelig, dus doe dit kalm en voorzichtig zodat het konijn zich niet kan verslikken. Voedingsschema Critical care®: 50ml per kg lichaamsgewicht verdeeld over 6 maaltijden.
  • Infuus: ter ondersteuning wordt een onderhuids (of beter intraveneus) infuus gegeven
  • Antibiotica: in de meeste gevallen zijn er bijkomende infecties aanwezig en ontstaat er een longontsteking die behandeld moeten worden met antibiotica.
  • Pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen.
  • Andere medicatie: medicatie voor het maagdarmstelsel, oogzalf, vitamines
Infuus-bij-een-konijn
Infuus bij een konijn.

Hoe kan Myxomatose voorkomen worden?

In 2012 is er een nieuw vaccin op de markt gekomen tegen myxomatose. Daarvoor was er een vaccin wat maar zeer beperkt beschermde. Het gaf bescherming tegen myxomatose gedurende 3 maanden.
Het nieuwe vaccin geeft bescherming gedurende een jaar. Wel moet de vaccinatie als een konijn nog nooit eerder is ingeënt na 3-4 weken herhaald te worden (geboosterd). Aangezien dit een combinatievaccin is met V.H.S. is het veel makkelijker geworden konijnen tegen deze virale infecties een goede bescherming te bieden.
vaccinatie-van-een-konijn

Vaccinatie van een konijn.

Indien u denkt dat uw konijn mogelijk myxomatose heeft of heeft u nog vragen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn