Facebook
X

Oormijt bij de fret

Oorschurft wordt veroorzaak door de schurftmijt Otodectes cynotis. Dit is een kleine spinachtige parasiet.  De oormijt komt veel voor bij de fret. De besmetting treedt op door contact met een besmette fret. Bij de hond en kat komt dezelfde oormijt voor en deze kunnen dus ook de fret besmetten.

De symptomen van oormijt bij de fret

De oormijt veroorzaakt een oorontsteking. Er wordt overmatig veel donkerbruin oorsmeer geproduceerd met korstjes in de oren. Het jeukt en de fret schudt met zijn kop en krabt aan zijn oren of schuurt over de grond. Maar niet alle fretten laten duidelijk zien dat ze jeuk hebben. Soms komt oormijt voor zonder dat de fret symptomen vertoont.
Een overmatige productie van oorsmeer komt bij de fret ook vaak voor zonder dat er oorschurft aanwezig is.
Als de oorschurft niet op tijd behandeld wordt, kunnen de mijten veel schade aanrichten. Er kan een middenoorontsteking ontstaan en vanuit daar kan het binnenoor en evenwichtsorgaan beschadigd worden.

Hoe stellen we de diagnose oormijt bij de fret?

Met een otoscoop (dit is een instrument met een vergrootglas en lichtbron) kunnen we in de gehoorgang kijken. De mijten zijn als witte bewegende stipje zichtbaar. Een andere manier is om een beetje oorsmeer onder de microscoop te bekijken.

Hoe kan oorschurft bij de fret behandeld worden?

Oormijt kan behandeld worden met selamectine (Stronghold®). Dit is een pipetje dat op de huid in de nek gedruppeld moet worden. Na 4 weken dient te behandeling herhaald te worden. Tevens is het verstandig de door de oormijt veroorzaakte oorontsteking ook te behandelen met een goede oorzalf.
Heeft uw fret mogelijk last van oormijt of heeft u nog vragen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!
Oormijt-fret
Oormijt bij de fret: Vaak is veel oorsmeer zichtbaar.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn