Facebook
X

Chippen van uw hond of kat: identificeren en registreren!

Het is erg belangrijk dat er een goede identificatie en registratie is van alle huisdieren in Nederland. Vooral voor de hond en kat, maar tegenwoordig ook voor het konijn en de fret. Op deze manier kunnen weggelopen of verdwaalde huisdieren snel met hun bezorgde baasje worden herenigd. Maar ook kunnen door een goede identificatie en registratie van dieren controles worden uitgevoerd op illegale handel van dieren en malafide fok praktijken.
chippen-hond-en-kat-verdwaalde-kat
Katten die verdwalen of per ongeluk ontsnappen kunnen door middel van een chip en registratie weer worden herenigd met hun eigenaar.
Het chippen van uw hond of kat is tegenwoordig de manier om uw huisdier te identificeren. Met een chip voorzie je uw hond of kat van een persoonlijk identificatienummer ofwel chipnummer. Dit chipnummer kan vervolgens worden geregistreerd bij een daarvoor aangewezen databank. Zonder de registratie is een chipnummer slechts een nummer. Het nummer kan dan niet gekoppeld worden aan uw gegevens en het dier kan niet worden geïdentificeerd en/of met u worden herenigd. We spreken dan ook altijd van identificeren (chippen) én registreren! Wij adviseren u dier te laten registreren bij de Stichting Nederlande Databank Gezelschapsdieren (De NDG).
Let op: Alle honden geboren op of na 1 april 2013 moeten voor een leeftijd van 8 weken verplicht gechipt én geregistreerd zijn! Verder op deze pagina kunt u hier meer over lezen.
Vanaf 1 april 2013 moeten pups voor een leeftijd van 7 weken verplicht worden gechipt en voor een leeftijd van 8 weken verplicht worden geregistreerd!

Hoe werkt een chip?

Een chip is een kleine buisje ter grootte van ongeveer een rijstkorrel. De chip bestaat uit een spoel en een microchip. Er zit geen batterij of stroom in. De chip werkt alleen in combinatie met een reader, ofwel aflees-apparaat. Wanneer de reader in de buurt van de chip komt dan zendt de microchip een signaal uit welke door de reader kan worden gelezen. De informatie die de microchip uitzendt is het chipnummer. Dit chipnummer van uw huisdier is via een daarvoor aangewezen databank gekoppeld aan uw naam, adresgegevens en telefoonnummer (de registratie). Houdt u er rekening mee dat u zelf verantwoordelijk bent voor de registratie van het chipnummer bij een daarvoor aangewezen databank. Meestal wordt de registratie van het chipnummer door de dierenarts uitgevoerd op het moment dat uw huisdier gechipt wordt. Gaat u echter verhuizen, heeft u een ander telefoonnummer of heeft u een hond of kat aangeschaft die al gechipt is, dan moet u zelf de registratie van het chipnummer wijzigen bij de daarvoor aangewezen databank.

Hoe wordt mijn hond of kat gechipt?

Het chippen van uw hond of kat gaat vrij eenvoudig. Een chip wordt ingebracht met een injectie onder de huid. Dit gaat snel en de meeste dieren reageren niet op de injectie. Een hond of kat hoeft hier dus niet voor onder narcose. Bij de hond en kat wordt een chip altijd voor het linker schouderblad of tussen beide schouderbladen geplaatst. Een chip wordt geplaatst door een dierenarts of in het geval van rashonden waarvoor een stamboom wordt aangevraagd bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland door een chipper van de Raad van Beheer.

Ben ik verplicht mijn hond te chippen?

Sinds 1 april 2013 geldt in Nederland een chip- en registratie verplichting voor honden. Honden die op of na 1 april 2013 geboren zijn moeten door de fokker voor de leeftijd van 7 weken verplicht gechipt zijn en voor een leeftijd van 8 weken verplicht geregistreerd zijn bij een door het Ministerie van Economische zaken aangewezen databank. Lees hierover meer op www.chipjedier.nl. Krijgt u of neemt u een hond mee uit het buitenland, dan moet de hond verplicht gechipt zijn om Nederland binnen te komen. U bent vervolgens verplicht de hond binnen 2 weken, na aankomst in Nederland, te registreren bij een daarvoor aangewezen databank. U bent altijd verplicht de registratie gegevens up-to-date te houden. Bij verhuizing, nieuw telefoonnummer of wijziging van eigenaar dient u de gegevens binnen 2 weken aan te passen.
Wilt u uw dier laten chippen en registreren of hebt u nog vragen na het lezen van deze pagina, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn