Artroscopie van schouder, elleboog en knie hond

Wat is een artroscopie precies?

Bij een artroscopie gaan we met een camera in de gewrichten van een hond. Het grote voordeel is dat je hierdoor het gewricht niet open hoeft te snijden. De ingreep is een stuk minder pijnlijk en honden herstellen hierdoor veel sneller na deze ingreep. Vaak belast de hond de poot alweer goed na één dag. De camera is zeer dun waardoor je met drie hele kleine sneetjes van 2-3 mm al een heel gewricht kan bekijken.

Een artroscopie van de elleboog bij een hond.

Een artroscopie van de elleboog bij een hond.

Wat kan je met een artroscopie doen bij een hond?

Met een artroscopie kan je in gewrichten van een hond kijken en dus de diagnose stellen. Als je afwijkingen in het gewricht ziet, kan je deze meteen behandelen. Meestal kan dit ook via een artroscopie, zodat je met deze ingreep een hond ook meteen kan behandelen.

Welke gewrichten van een hond kunnen we onderzoeken met een artroscopie?

In afnemende volgorde wordt artroscopie bij de volgende gewrichten gebruikt:

Wanneer doen we een artroscopie bij een hond?

Als een hond (al langer) mank loopt beginnen we meestal, na een goed klinisch onderzoek, met het nemen van röntgenfoto’s. In het geval van een elleboogprobleem zien we vaak de oorzaak al op een röntgenopname. Soms is dit niet helemaal duidelijk. In beide gevallen kan je artroscopie goed toepassen. Bij verdenking van een schouderprobleem is artroscopie een zeer nuttig diagnostisch middel. Dit komt doordat het lang niet altijd duidelijk is op een röntgenopname wat de oorzaak precies is.
Bij een knieprobleem wordt de diagnose meestal gesteld na een klinisch onderzoek met eventueel een röntgenopname. Artroscopie is hierbij de behandelingsmethode. Soms is artroscopie een onderdeel van de behandeling en combineren we artroscopie met een chirurgische ingreep.

Wilt u een afspraak maken voor een artroscopie bij uw hond of heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel uw eigen ervaring