Facebook

Problemen rondom de dracht bij de hond

De natuur heeft alles goed geregeld maar helaas kunnen er altijd problemen ontstaan tijdens of na de bevalling. Wij hebben op deze pagina’s de meest voorkomende problemen op een rij gezet.

Mijn hond is zwanger maar ze wordt niet dikker

Dit kan verschillende oorzaken hebben:
  • Het is nog te vroeg in de zwangerschap. De buik zal later dikker worden.
  • De teef is schijnzwanger. Om zeker te weten of uw hond drachtig is kunt u het beste een echo laten maken.
  • Uw hond is zwanger van maar weinig pups. Wederom geeft een echo meer zekerheid.

Er komt uitvloeiing uit de vulva van mijn hond

Een klein beetje heldere afscheiding kan optreden tijdens de zwangerschap. Vuile, eventueel stinkende uitvloeiing wijst meestal op problemen zoals een pyometra of baarmoederontsteking. Het is het beste zo snel mogelijk contact op te nemen met ons of een andere dierenarts.

Mijn hond is aan het bevallen maar er komt geen pup

Een hond kan schijnweeën hebben. Deze duren normaliter maar kort. Als een teef echt actief gaat persen komt er normaliter zeer snel een pup te voorschijn. De regel is: binnen een kwartier moet de pup geboren zijn als de moederteef continu aan het persen is. Twijfelt u of vordert de bevalling niet dan adviseren wij direct contact met ons op te nemen of uw eigen dierenarts. Na de geboorte van een pup kan het een (lange) tijd duren voordat de volgende pup geboren wordt. Soms kan er zelfs een dag tussen zitgten, alhoewel dit niet gebruikelijk is. Het belangrijkste is dan dat de teef niet aan het persen is en gewoon gedrag vertoont, zoals het schoonlikken van de pup.

Mijn pup drinkt niet of groeit niet

Als een pup onvoldoende groeit (<10% gemiddeld per dag) of niet drinkt zal de pup bijgevoerd moeten worden. Dit kan met kunstmelk en een melkflesje.  Belangrijk is dan dat de pup nog wel goed uit het flesje kan drinken of drinkt. Als dit niet lukt is het verstandig  contact met ons of een andere dierenarts op te nemen. Wij zullen dan sondevoeding gaan geven (dit wordt hierna door de eigenaar normaliter thuis voortgezet) totdat de pup weer sterk genoeg is om zelfstandig te kunnen drinken.

Mijn teef produceert geen melk

Het kan voorkomen dat een teef geen of weinig melk produceert. In dat geval zal er bijvoeding (bijvoorbeeld kunstmelk) gegeven moeten worden. Indien er twijfel is of de teef melk produceert of dit voldoende doet kunt u het beste contact met ons op nemen of een andere dierenarts.

Mijn teef heeft een pijnlijke of harde tepel of is sloom en ziek

Een pijnlijke, rode en harde tepel wijst op een ontstoken melkklier. Hiervoor moet meestal een antibioticakuur gegeven worden. Het beste is dan bij ons langs te komen of een andere dierenarts. Ook als een teef sloom is na de bevalling of niet meer eet kunt u het beste contact met ons opnemen.

Mijn teef heeft spierkrampen en rillingen

Dit wijst op een te laag calciumgehalte in het bloed, ook wel puerperale ecclampsie genoemd. Dit treedt soms op na de bevalling bij teven en is een spoedgeval. U kunt het beste direct contact met ons of een andere dierenarts opnemen.

Mijn teef heeft uitvloeiing uit de vulva ná de bevalling

Het is normaal dat er uitvloeiing is na de bevalling. Deze is in het begin bloederig, wordt hierna licht bruinig en daarna helder. De uitvloeiing stopt meestal na een paar dagen tot een week. Het is belangrijk dat uw hond vrolijk en actief blijft en blijft eten. Bij twijfel kunt u het beste contact met ons opnemen of een andere dierenarts.
dracht-probleem-bevalling
Het is normaal dat er uitvloeiing is na de bevalling.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn