Facebook
X

Atopie bij de hond

Een atopie is veruit de meest voorkomende allergie bij de hond. Het is een aandoening die bij iedere hond kan optreden, maar die we bij bepaalde rassen vaker zien. Rassen waarbij we vaak een atopische dermatitis zien, zijn bijvoorbeeld de West Highland White terriër, de Franse Bulldog en de Duitse Herder. Bij atopie heeft de hond een allergie tegen iets dat in de omgeving voorkomt. De meest voorkomende oorzaken zijn:
  • Boom- en graspollen. Afhankelijk van het soort zien we dan seizoensgebonden jeuk.
  • Huisstofmijten en omgevingsmijten.
  • Schimmels.

Hoe uit Atopie zich bij een hond?

  • Atopie uit zich in huidontsteking en jeukklachten. Deze kunnen over het hele lichaam voorkomen. Bij de hond zien we met name jeuk in de oksels, liezen, de oren, tussen de tenen en bij de anus.
  • Secundaire infecties met bacteriën en gisten.

Hoe stel je de diagnose van een atopie bij honden?

De diagnose kan door middel van bloedonderzoek en huidtesten gesteld worden. Bij bloedonderzoek wordt gekeken naar antistoffen tegen bepaalde allergenen (de stoffen die de allergie veroorzaken zoals bijv. boompollen). Bij huidtesten worden er kleine prikjes gegeven in de huid met allergenen. Hierna wordt gekeken of er een allergische reactie ontstaat (een rood jeukend bultje). Het beste kunnen beide testen uitgevoerd worden. Het is belangrijk om een voedselallergie van te voren uitgesloten te hebben, omdat dit vals positieve uitslagen kan geven. Dit kan getest worden door het geven van een eliminatie-dieet gedurende min. 8 weken (op advies van uw dierenarts).

Hoe behandelen we Atopie?

De mooiste behandeling is hyposensibilisatie oftewel allergeenspecifieke immunotherapie = ASIT. Hierbij wordt er een oplossing gemaakt van de allergenen waarvoor de hond allergisch is. Deze vloeistof wordt per injectie toegediend. Eerst in een kleine hoeveelheid en langzaam steeds meer. Circa 75% van de honden verbetert door deze behandeling. Het duurt gemiddeld 5 à 6 maanden voordat u resultaat van de behandeling ziet. Is de hyposensibilisatie succesvol, dan moet u de injecties levenslang blijven geven.
Daarnaast moeten de eventueel aanwezige secundaire infecties met bacteriën (meestal stafylococcen) en gisten (Malassezia) bestreden worden. Deze behandeling kan tot wel 6 weken duren.
Indien hyposensibilisatie niet werkt of passend is, dan blijft alleen symptomatische behandeling van de klachten met medicatie over.

Medicatie bij atopie

Er zijn verschillende medicijnen die bij atopische dermatitis ingezet kunnen worden:
  • Corticosteroïden
  • Immunosuppressiva
  • Jeukremmers
Corticosteroïden zijn ontstekingsremmers. Ze zijn effectief in het onderdrukken van zowel de huidontsteking als de jeukklachten, maar kunnen, zeker bij langdurig gebruik, veel bijwerkingen geven. De volgende bijwerkingen kunnen optreden: veel drinken, veel plassen, grote eetlust, sloomheid, verminderde afweer tegen ziekteverwekkers, suikerziekte, spierafbraak, vertraagde wondgenezing, botontkalking, leveraantasting, verminderde schildklierhormoon productie, verhoogde bijschildklierhormoon productie, zweren in het maagdarmstelsel.
Indien u bijwerkingen opmerkt, neem dan contact met ons op om verdere behandeling te bespreken. Uw behandelend arts bespreekt met u de dosis en maakt een behandelschema. In de meeste gevallen wordt de dosis afgebouwd. Het afbouwen dient te gebeuren in overleg met de arts. Het is belangrijk om de dosis geleidelijk af te bouwen en niet plots te stoppen. Het lichaam maakt namelijk zelf ook corticosteroïden (cortisol) aan, bij langdurig gebruik van corticosteroïden wordt de lichaamseigen cortisolproductie geremd.
Bij plots stoppen van de medicatie ontstaat er een tekort aan cortisol, waardoor uw huisdier erg ziek kan worden. Bij langdurig gebruik adviseren wij 2 keer per jaar op controle te komen voor een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. Dit bloedonderzoek omvat: leverwaarden, het bloedsuikergehalte en eventueel de nierwaarden. Uw dier dient voor dit bezoek ca. 8-10 uur nuchter te zijn, drinken mag wel. Op deze manier kunnen we beginnende complicaties door de medicijnen eerder opmerken om zo de behandeling bij te stellen.
Immunosuppressiva onderdrukken de afweer van zowel de huidontsteking en helpt ook tegen de jeuk. Het is effectief bij atopische dermatitis maar duurt iets langer voordat er resultaat zichtbaar is (ca. 1-3 weken). Het aantal bijwerkingen is wel een stuk lager dan bij het gebruik van corticosteroïden. Bijwerkingen die gezien kunnen worden zijn o.a. maagdarmklachten.
Jeukremmers, zoals Apoquel en Cytopoint, hebben op de huidontsteking minder effect, maar ze zijn erg effectief in het onderdrukken van het meest vervelende symptoom van de allergie, namelijk de jeuk. Deze medicatie bestaat in de vorm van tabletten (Apoquel) of in een injectie (Cytopoint). De jeuk neemt vaak binnen een dag af. Ook bij chronisch gebruik van deze medicatie, adviseren wij 2x per jaar controle voor een lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn