Facebook
X

Een allergie bij de hond

Wat is een allergie precies?

Bij een allergische reactie reageert het lichaam met een afweerreactie op stoffen waartegen normaliter geen afweerreactie zou ontstaan. Normaliter worden er antistoffen aangemaakt tegen ziektekiemen zoals bacteriën, virussen of wormen. Een hond die een allergie heeft gaat deze antistoffen ook aanmaken tegen niet ziekteverwekkende zaken zoals bijvoorbeeld boompollen of voedingsstoffen.
Een allergie is veruit de meest voorkomende oorzaak van huidproblemen en jeuk bij de hond. Op deze pagina behandelen we de meest voorkomende oorzaken van een allergie bij de hond.
De meeste allergieën bij een hond uiten zich in jeuk en huidproblemen. Het is onmogelijk om aan de symptomen te zeggen met welk soort allergie we te maken hebben bij een hond. Wel kan je aan de hand van de symptomen een bepaalde verdenking krijgen. Zo is jeuk aan de onderrug van een indicatie van een vlooienallergie.

Er zijn verschillende soorten allergieën bij de hond:

  • Een vlooienallergie. Honden met een vlooienallergie hebben vaak jeuk aan de onderrug en liezen maar de erge gevallen kunnen ook jeuk over het hele lichaam krijgen.
  • Een atopie. Dit is een allergie veroorzaakt door stoffen in de omgeving zoals boompollen, huidschilfers van andere diersoorten of huisstofmijt. De jeuk is meestal aanwezig aan de poten (tussen de tenen), de oksels, de bek, de oren en de liezen maar kan zich uitbreiden tot over het hele lichaam.
  • Een voedingsallergie. Hierbij is de hond allergisch voor bestanddelen in het eten. De jeuk kan lokaal zijn, bijvoorbeeld aan de oren of kop, of kan zich over het hele lichaam uitbreiden.
  • Een contactallergie. Dit is een zeldzaam voorkomende allergie bij de hond. Bij deze allergie is de hond allergisch voor zaken in of rond het huis, bijvoorbeeld een schoonmaakmiddel of de voederbak. De jeuk is gelokaliseerd op die plekken die in contact komen met het middel of de stof waarvoor de hond allergisch is. Dus bij een allergie voor de (vaak rubberen) voederbak heeft de hond jeuk aan de bek, bij een allergie voor een tapijt of schoonmaakmiddel is de jeuk gelokaliseerd aan de onderzijde.
Vaak kan het een hele zoektocht zijn te achterhalen waarvoor de hond allergisch is. Soms zelfs lukt het niet de oorzaak van de allergie te vinden en zal je blijvend medicatie moeten geven om de allergie bij de hond te onderdrukken. Vaak hebben honden met een allergie ook een huidinfectie met bacteriën en gisten. Het is erg belangrijk deze ook te behandelen. Ook al weet je de oorzaak van de allergie te vinden en te behandelen, het blijft essentieel deze infecties mee te behandelen. Ze gaan namelijk niet vanzelf over en geven op zichzelf ook weer jeuk.

Welke onderzoeken voeren we uit om de oorzaak van de allergie te vinden?

We beginnen met een goed algemeen onderzoek en een goede anamnese (hierbij vragen we goed na wanneer de klachten begonnen zijn en waar de hond jeuk heeft). We controleren of er geen vlooien te vinden zijn en maken huidafkrabsels om schurftmijten zoals bijvoorbeeld puppyschurft uit te sluiten. Met een Woodse lamp kijken we of er schimmel aanwezig is en bij twijfel zetten we een kweek hiertegen in.Indien dit allemaal niet aanwezig is gaan we kijken of we andere oorzaken van een allergie bij de hond kunnen vinden.
We geven minimaal 6 weken een hypoallergeen dieet (zie ook voedingsallergie bij de hond) en behandelen eventueel aanwezige huidinfecties. Indien dit nog niet heeft geholpen gaan we bloedonderzoeken en huidtesten uitvoeren om een eventuele atopie uit te sluiten (zie ook atopie bij de hond). Indien je nog geen diagnose hebt kunnen stellen kunnen we huidbiopten nemen om andere oorzaken uit te sluiten zoals een auto-immuunziekte. Meestal vind je na dit (soms lange) traject de oorzaak van de allergie bij de hond maar soms vind je zelfs na dit traject niet de exacte oorzaak van de allergie. Er blijft dan niet anders over dan de allergie met behulp van medicijnen en ondersteuning van shampoos e.d. te onderdrukken.
Mocht u nog vragen hebben na het lezen van deze informatie of heeft uw hond een allergie neem dan ten alle tijden gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!
caressa-allergie

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn