Facebook
X

Een vlooienallergie bij de hond

Een vlooienallergie is één van de meest voorkomende allergiën bij de hond. Een hond met een vlooienallergie is allergisch voor een vlooienbeet, en dan specifiek het speeksel van de vlo. We zien een vlooienallergie bij honden met name in het voorjaar en de zomer optreden. Als er echter vlooien in huis aanwezig zijn kan deze allergie ook het hjele jaar optreden. Een vlooenallergie bij dee hond uit zich met name in:
  • Erge jeuk aan de onderrug van de hond. Hierbij kan er sprake zijn van schilfering en korstvorming. Bij katten zie je bij een vlooienallergie soms wat we typisch een milliaire dermatitis noemen. De rug wordt kaler en er zijn vele korstjes te voelen.
  • Jeuk aan de liezen en buik van de hond.
  • Jeuk over het hele lichaam.
  • Hotspots. Dit zijn acute pussige plekken die heel erg jeuken.
Op zich is een vlooienallergie goed te behandelen. We moeten voorkomen dat de hond gebeten wordt door een vlo. Toch kan dit lastiger zijn dan je in aanvang zou denken. Dit komt doordat de vlo een zeer efficiënte voortplanting kent. Lees hier meer over op onze pagina over de levenscyclus van een vlo. Daarnaast is het belangrijk de jeuk te bestrijden. Als er een infectie van de huid is ontstaan met gisten en/of bacteriën moeten deze ook bestreden worden. Een infectie van de huid uit zich op de volgende manier:
  • De huid kan dikker worden en donkerder worden door pigmentvorming.
  • De huid kan gaan schilferen en vettig worden.
  • Er kan pusvorming aanwezig zijn.
  • Bij een gistinfectie zie je dat er sprake is van een bruinige vettige afscheiding. Gistinfecties zie je vaak in plooien, in de oren of tussen de tenen.
Als een hond ook een infectie van de huid heeft is het belangrijk deze mee te behandelen. Meestal is er dan een (lange) antibioticakuur nodig en soms ook een behandeling tegen gisten.
vlooienallergie
vlooienallergie bij de hond

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn