Facebook

Voedingsallergie bij de hond

Een voedingsallergie is een geregeld voorkomende aandoening bij honden. Circa 10% van alle honden met een allergie heeft last van een voedingsallergie. Hiermee staat deze vorm van allergie op de derde plek van veel voorkomende allergieën bij de hond, na een atopie en vlooienallergie. Bij een voedingsallergie heeft de hond meestal het hele jaar door jeuk.
Bij een voedingsallergie heeft de hond een overgevoeligheid tegen iets dat in de voeding verwerkt is. De meest voorkomende bron van de allergie is een eiwitsoort. Let op, dit betekent niet, wat veel eigenaren denken, dat de hond allergisch is voor eiwitten. De hond is dan allergisch voor een soort eiwit, bijvoorbeeld rundereiwitten, kippeneiwitten, varkenseiwitten of andere diersoorten. Ook plantaardige eiwitten kunnen de oorzaak zijn.

Hieronder staan een aantal belangrijke zaken over voedingsallergie waar veelal onduidelijkheid over bestaat:

  • Bij een voedingsallergie gaat het niet om de hoeveelheid die de hond binnenkrijgt. Eén maal per week een tussendoortje met iets waarvoor de hond allergisch is kan al erge klachten geven (vergelijk dit met een allergie voor pinda’s bij mensen waarbij één pinda al een shock kan veroorzaken).
  • Een hond is niet allergisch voor eiwitten maar voor een eiwit van een bepaald (dier)soort.
  • Een voedingsallergie kan zich op latere leeftijd ontwikkelen tegen een voeding dat al jarenlang gegeten wordt!

Hoe uit een voedingsallergie zich bij de hond?

  • Jeuk over het hele lichaam of lokaal. Chronische oorontstekingen kunnen bijvoorbeeld door een (voedings)allergie veroorzaakt worden.
  • Vettige en stinkende huid, olifantshuid (erg dikke eventueel donker gekleurde huid).
  • Slechtere eetlust en afvallen bij erge patiënten.
  • Huidinfecties met bacteriën en gisten.
  • Maag-darmklachten. Honden met voedingsallergie kunnen ook chronische diarree klachten en braken krijgen.

Hoe kunnen we een voedingsallergie bij de hond behandelen?

  • Bestrijden van de (secundaire) infecties. Vaak moet dit gedurende een lange tijd gebeuren (tot wel zes weken). De meest voorkomende infecties zijn die met bacteriën (stafylococcen) en gisten (malasezia).
  • Het geven van een hypoallergeen dieet.
  • Ondersteunende therapie zoals shampoo’s, visolie e.d..

Wat is een hypoallergeen dieet?

Een hypoallergeen dieet (zie ook een hypoallergeen dieet voor de hond) bestaat uit een koolhydraten bron zoals rijst in combinatie met een eiwitbron die normaliter niet gegeten wordt door dieren. Denk bijvoorbeeld aan geitenvlees, struisvogelbiefstuk of eendenvlees. Deze diersoorten worden niet verwerkt in diervoeders zodat een hond of kat daar normaliter niet allergisch voor kan zijn. Tegenwoordig bestaan er ook diëten waarbij de eiwitten in kleine stukjes “geknipt” zijn (gehydrolyseerd). Hierdoor kunnen ze geen allergische reactie opwekken.

Hoe weet ik of mijn hond een voedingsallergie heeft?

Alle secundaire infecties moeten met antibiotica bestreden worden. Daarnaast moet gedurende minimaal 6 weken strikt (dus geen kleine hapjes tussendoor!) een hypoallergeen dieet, het liefst een eliminatiedieet, gegeven worden. Indien de klachten over zijn kan als laatste test teruggekeerd worden naar het oude dieet. Als de jeuk terugkomt is de diagnose van een voedingsallergie definitief.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn