Facebook
X

Een onderbeet of overbeet bij de hond

Veel honden hebben last van het gebit. Tandplak en tandsteen veroorzaken veel gebitsproblemen, maar ook een afwijkende stand van de tanden en kiezen kunnen voor problemen zorgen. Veel voorkomende stand afwijkingen van het gebit van een hond zijn de overbeet en onderbeet.

Een normale stand van het gebit bij de hond

De hond stamt af van de wolf. In tienduizenden jaren is de wolf langzaam verandert in de verschillende hondenrassen zoals wij deze op de dag van vandaag kennen. Hierbij is altijd veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de hond en daardoor is het verschil is rassen nu erg groot. Het gebit van een wolf wordt beschouwt als het normale gebit van een hond. De meeste hondenrassen hebben dit gebit.
Het gebit bestaat uit snijtanden, hoektanden en kiezen en is bedoeld om een prooi te vangen en verscheuren. De stand van de snijtanden, hoektanden en kiezen wordt omschreven als een scharend gebit. Dit komt doordat de verschillende elementen in elkaar vallen als een schaar:
  • De snijtanden van de onderkaak liggen net achter de snijtanden van de bovenkaak.
  • De hoektanden van de onderkaak vallen net voor de hoektanden van de bovenkaak.
  • De kiezen van de onderkaak en bovenkaak wisselen elkaar af.
gebit-hond-scharend-gebit-bij-de-hond

Een afwijkende stand van het gebit bij de hond

Een afwijkende stand van het gebit wordt ook wel malocclusie genoemd. Een afwijkende stand van het gebit kan aangeboren zijn, maar ook verkregen. Een verkregen stand afwijking van het gebit ontstaat bijvoorbeeld door trauma, maar ook als er bij het wisselen van het melkgebit elementen van het melkgebit achterblijven. Over het achterblijven van elementen van het melkgebit zullen wij op de pagina Dubbele hoektanden bij de hond verder in gaan. Wij zullen ons hier richten op de aangeboren vorm van stand afwijking van het gebit.
In de tienduizenden jaren dat de wolf langzaam veranderde in de hond is veel aandacht besteedt aan het uiterlijk van de hond. Hierbij zijn ook de hondenrassen met een korte snuit ontstaan, zoals de mopshond en Engelse en Franse Bulldog (ook wel bracheocephale rassen genoemd). Bij deze hondenrassen hangt de afwijkende stand van het gebit samen met de specifieke lichaamsbouw van het ras, zoals een te korte bovenkaak (maxillair brachygnatisme). Door de te korte bovenkaak ontstaat een onderbeet. Deze afwijkende stand van het gebit wordt geaccepteerd als rasstandaard. Ook zijn er hondenrassen ontstaan met een te lange bovenkaak (maxillair prognatisme), waardoor een een overbeet ontstaat.
gebit-hond-onderbeet
Een afwijkende stand van het gebit bij de hond

Wat is het risico van een onderbeet of overbeet bij de hond?

Een afwijkende stand van het gebit bij de hond, bijvoorbeeld een overbeet of een onderbeet, kan helaas voor verschillende problemen zorgen. Door de afwijkende stand van de tanden en kiezen zullen tandplak en tandsteen ontstaan, wat zich kan uitbreiden naar paradontitis, een ontsteking van de steunweefsels van de tanden en kiezen. Hoektanden of kiezen kunnen door een verkeerde stand wonden in de bek veroorzaken. Zij kunnen in het slijmvlies van de boven- of onderkaak drukken. Deze wonden kunnen uitbreiden en fistelvorming naar bijvoorbeeld de neusholte veroorzaken. Bovendien zullen de wonden in de bek pijnlijk zijn en dus voor eetproblemen kunnen zorgen.
Gebit-hond-een-onderbeet-en-tandsteen
Een afwijkende stand van het gebit bij de hond, bijvoorbeeld een overbeet of een onderbeet, kan helaas voor verschillende problemen zorgen.

Wat kan ik doen aan een onderbeet of overbeet bij de hond?

Een onderbeet of overbeet is een aangeboren probleem die meestal samenhangt met het ras. U kunt de ontwikkeling van een onderbeet of overbeet bij uw hond dus niet voorkomen. Wel kunt u het gebit van uw hond met regelmaat laten controleren door de dierenarts, zodat er gekeken kan worden naar een eventuele stand afwijking en de daarbij horende problemen. De dierenarts kan inschatten of kiezen en hoektanden problemen gaan veroorzaken in de bek en als nodig kan de dierenarts deze kiezen of hoektanden dan tijdig extraheren. In specialistische klinieken zijn er soms ook orthodontische correcties mogelijk. Verder is het erg belangrijk om het gebit extra goed schoon te houden zodat er geen tandplak en tandsteen ontwikkelt. Dit kunt u doen door het thuis poetsen van het gebit. Helaas is er soms alsnog een gebitsbehandeling door de dierenarts nodig.

Hebt u nog vragen na het lezen van deze pagina of wilt u graag een keer op consult komen met uw hond, neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn