Leverdieet voor de hond

Een goed leverdieet is echt maatwerk. Het verschilt sterk per hond hoe het leverdieet eruit ziet. Een aantal factoren zijn belangrijk om een goed dieet samen te stellen voor een hond met leverproblemen (zie ook: leverproblemen bij de hond).

Wat is een leverdieet?

Een leverdieet voor de hond bevat:
  • Een verlaagd gehalte aan eiwitten. Eiwitten zijn echter heel belangrijk voor de hond, met name om de productie van albumine (een eiwit in het bloed) op peil te houden. In een leverdieet voor de hond proberen we dus het eiwitgehalte zo hoog mogelijk te houden. Als een hond met een leverprobleem echter teveel eiwitten krijgt kunnen er problemen ontstaan (hoog ammoniakgehalte, hersenproblemen, uraatsteen vorming e.d.).
  • De eiwitten in een leverdieet voor de hond moeten zeer goed verteerbaar zijn. We kiezen dus voor hoogwaardige eiwitten.
  • Laag zoutgehalte. Een hoog zoutgehalte kan de bloeddruk in de poortader doen stijgen (de ader die van de darmen naar de lever stroomt) en hierdoor mede vocht in de buikholte veroorzaken (ascites). Een goed leverdieet voor de hond is dus zoutarm.
  • Een leverdieet bevat toegevoegde wateroplosbare vezels en koolhydraten. Dit heeft de hond nodig om het glucosegehalte in het bloed op peil te houden. Leverpatiënten kunnen namelijk minder glycogeen opslaan (een bron van suiker in de hond) en zijn hierdoor gevoeliger voor een laag suikergehalte. Dit laatste kan weer leiden tot spierafbraak.
  • Honden met een leverprobleem hebben vaak moeite met het verteren van vetten, met name lange keten vetten. Dit komt doordat de lever gal produceert wat nodig is om vetten te verteren. Daarom is het belangrijk dat een leverdieet vetarm is, met name bij honden die erger leverfalen hebben.
  • Toevoegen van antioxidanten zoals vitamine E en Silymarine. Door deze aan een leverdieet toe te voegen kan je schade aan de levercellen van de hond voorkomen.
  • Verminderd kopergehalte in het leverdieet. Sommige hondenrassen, zoals de Bedlington Terrier en de Labrador Retriever, kunnen koper niet goed uitscheiden via de lever. Hierdoor stapelen zij dit in hun lever, wat leverschade tot gevolg heeft.

Kortom, een goed leverdieet is een belangrijk onderdeel in de behandeling van een leverprobleem bij de hond. Aangezien de samenstelling van een goed leverdieet en nierdieet nagenoeg gelijk zijn geven we aan leverpatiënten meestal een goed nierdieet.

Het chippen van een huisdier is voor in veel landen verplicht.

Deel dit bericht

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram