Facebook
X

Puppy voeding voor de hond

Een goede puppy voeding is essentieel voor een pup. Door de juiste voeding voor uw pup te kiezen zorg je ervoor dat de kans op (medische) problemen kleiner is en dat de pup zich ook beter voelt.

De ontwikkeling i.c.m. voeding

Een pup krijgt vanaf een leeftijd van circa 5-6 weken voor het eerst naast melk vaste voeding. Dit is een behoorlijke aanpassing voor het lichaam van een pup. Op dit moment is het hart nog niet eens helemaal uit ontwikkeld en is de afweer die de pup op dat moment heetf nog bijna volledig afhankelijk van de antistoffen die de pup van de moeder heeft meegekregen.
Wat gebeurt er allemaal tijdens de ontwikkeling van een pup en hoe kan voeding hier aan bijdragen?
 • Hart
  Het hart van een pup ontwikkelt zich tot 6 zes weken. Een goed puppyvoer levert de bouwstoffen om dit te doen.
 • Darmen
  De darm is het grootste afweerorgaan van het lichaam van een pup. Via de voeding komen alle belangrijke voedingsstoffen binnen maar ook mogelijke schadelijke organismen zoals bacteriën en parasieten. Het afweersysteem van de pup zal hiertegen een eigen afweer moeten gaan opbouwen en dit moeten gaan overnemen van de afweerstoffen die het van de moeder heeft gekregen en via de melk nog steeds krijgt. Een goede voeding zorgt ervoor dat de pup dit optimaal kan doen.
 • Organen
  Alle organen van de pup zullen groeien. Botten groeien tot 12-18 maanden, afhankelijk van het eindgewicht van de pup. Een goede puppy voeding is hier optimaal op afgestemd. Een pup met een eindgewicht als hij volwassen is van bijvoorbeeld 60 kilogram heeft een totaal andere behoefte qua voeding dan een pup die als volwassen hond maar 5 kilogram weegt. Met name grote hondenrassen (>25 kg) hebben een totaal andere voedingsbehoefte als pup dan kleine hondenrassen. 

  Met name het calciumgehalte, de verhouding tussen calcium en fosfor en het energiegehalte zijn belangrijk. Je zou verwachten dat veel calcium goed zou zijn voor deze grote rassen maar het omgekeerde is waar. Het is bewezen dat teveel calcium en teveel energie de kans op orthopedische problemen zoals elleboogdysplasie of heupdysplasie enorm doet toenemen.

Gevolgen slechte voeding

Kortom, alle organen groeien, met name in de eerste zes maanden, en de pup zal een goed afweersysteem moeten opbouwen. Daarnaast moet de pup nog heel veel leren wat ook de nodige energie en bouwstoffen vergt. Een goede puppy voeding kan aan al deze zaken een belangrijke bijdrage leveren. Pups die een incomplete of slecht puppy voer krijgen hebben vaker:
 • Maag darm problemen. Veel ontlasting en afwisselend dunnere ontlasting kan komen door een voeding van slechte kwaliteit of slechte verteerbaarheid.
 • Vacht problemen.
  Een goede voeding geeft een veel mooiere vacht bij de pup. Sommige pups die het niet goed doen en overgezet worden op een hoogwaardige puppy voer kunnen soms echt veranderen van een pup met een doffe vacht naar een pup met een glanzende, goed ruikende vacht.
 • Verminderde activiteit.
  Door goede voeding te geven aan een pup zal deze actiever en vrolijker zijn.
 • Groeipijnen en andere orthopedische problemen

Mocht u vragen hebben over het juiste voer voor uw pup neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Puppy-voeding-voor-de-hond
Een goede puppy voeding is essentieel voor een pup.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn