Home > Honden > Infecties bij honden > Kennelhoest bij de hond
Kennelhoest bij de hond
Kennelhoest, tegenwoordig ook wel besmettelijke hondenhoest genoemd, is een infectieuze ontsteking van de voorste luchtwegen, gekarakteriseerd door een harde droge hoest, waarbij de eigenaar het vaak vindt klinken alsof er een iets vastzit in de keel of ze omschrijven de hoest als het stemgeluid van een zeehond. Kennelhoest wordt meestal veroorzaakt door een virale infectie, waarbij er soms nog een tweede infectie met een andere verwekker (vaak een bacterie) bovenop komt. Risicofactoren voor het krijgen van kennelhoest zijn o.a stress, verminderde weerstand door een andere onderliggende ziekte, slechte hygiëne van de omgeving en grotere groepen honden.
Hoe wordt een hond besmet met kennelhoest?
Er zijn meerdere virussen en bacteriën die kennelhoest kunnen veroorzaken. De meest voorkomende verwekkers zijn Bordetella (een bacterie) en Parainfluenza (een virus). Bordetella is zeer besmettelijk tussen honden onderling (afhankelijk van stress en immuniteitsstatus) en kan ook overgebracht worden op cavia’s, konijnen, katten en zelfs op mensen met een verminderde afweer. Parainfluenza kan alleen honden besmetten.
Besmetting vindt met name plaats via direct contact tussen honden. Kennelhoest kan zich snel verspreiden waar meerdere honden bij elkaar zijn, zoals puppycursus, uitlaatservice en, uiteraard, kennels. Echter, kennelhoest kan ook via indirect contact overgedragen worden, dus via mensen of voorwerpen. Het kan 2 tot 14 dagen duren voordat symptomen optreden (incubatietijd). Een hond met kennelhoest is gedurende ca. één week besmettelijk voor andere honden.
Hoe weet ik of mijn hond kennelhoest heeft?
Honden met kennelhoest hebben last van een acute, harde en droge hoest. Soms wordt er dik, wit slijm opgegeven en worden de klachten verward met braken. De eigenaar denkt zeer geregeld dat er iets in de keel vast zit, zoals een botje of takje. Over het algemeen zijn de honden verder niet ziek en zijn ze levendig, actief en hebben een goede eetlust. De hoestklachten kunnen toenemen bij opwinding of bij druk op de keel (bijvoorbeeld tijdens het uitlaten waarbij er aan de halsband getrokken wordt). Naast het hoesten kan er ook sprake zijn van uitvloeiing uit de neus, niezen of traanogen.
Hoe stellen we de diagnose van kennelhoest?
Deze wordt vastgesteld aan de hand van het verloop van de klachten en het lichamelijk onderzoek. Bij (lichte) druk op de keel zal de hond erg gaan hoesten en mogelijk zelfs kokhalzen. Andere oorzaken van hoestklachten zoals een hartprobleem, kunnen veelal tijdens het lichamelijk onderzoek uitgesloten worden.
Hoe kan ik een hond met kennelhoest het beste behandelen?
Milde infecties zullen meestal vanzelf genezen. Een ontstekingsremmer/koortsverlager kan helpen bij een spoedig herstel. Een hoestdrank of tabletten kunnen de hoestprikkel doen afnemen. Bij heftige infecties wordt soms een antibioticumkuur voorgeschreven (eerste keuze is doxycycline). Bij hele jonge pups of honden met onderliggende aandoeningen kan kennelhoest heel ernstig worden en zelfs overgaan in longontsteking, deze dieren zijn vaak slomer, benauwd en hebben koorts.
Kan ik voorkomen dat mijn hond kennelhoest krijgt?
Er bestaan vaccinaties tegen kennelhoest. Vaccinatie kan op twee manieren worden toegediend: per injectie of met een neusdruppel (intranasaal). De intranasale toediening is te verkiezen boven de injecteerbare. De immuniteit wordt dan namelijk verkregen op de plaats waar de infectie zich nestelt. De vaccinatie beschermt tegen infectie van Bordetella bronchiseptica en Parainfluenza. Helaas kunnen we niet tegen alle mogelijke verwekkers van kennelhoest vaccineren. De vaccinatie biedt dan ook geen volledige bescherming, maar de symptomen zijn vaak veel milder.
Mocht u nog vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen met één van onze dierenartsen of assistentes. Wij staan u graag te woord!
Er bestaan vaccinaties tegen kennelhoest.
Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail