Facebook
X

Een ontstoken oog bij de hond – een ontsteking van het bindvlies (conjuctivitis)

Als u hond last heeft van een ontstoken oog dan kan het zijn dat uw hond een ontsteking heeft van de bindvliezen van het oog. Een ontsteking van de bindvliezen wordt ook wel een conjuctivitis genoemd.

Hoe herken ik een ontstoken oog door een ontstoken bindvlies bij mijn hond?

Een ontstoken oog door een ontstoken bindvlies bij de hond herkent u aan een aantal verschijnselen:
 • Blepharospasme: het dichtknijpen van het ontstoken oog.
 • Epiphora: tranenvloed van het ontstoken oog. Dit kan leiden tot de vorming van een traanstreep.
 • Rubor: Roodheid van het bindvlies (slijmvlies) van het ontstoken oog.
 • Protrusie van de membrana nictitans: zichtbaar zijn van het derde ooglid.
 • Sereus, muceus of purulent exsudaat: heldere, slijmerige of etterige oog uitvloeiing.
 • Chemosis: zwelling van het bindvlies van het ontstoken oog.
dichtknijpen-van-het-oog
Een ontstoken oog bij de hond – een ontsteking van het bindvlies (conjuctivitis)

Wat is de oorzaak van een ontstoken oog door een ontstoken bindvlies bij mijn hond?

De oorzaak van een ontstoken bindvlies kan zeer divers zijn.
 • Sereuze conjuctivitis:
  Oog ontsteking gekenmerkt door heldere oog uitvloeiing, roodheid van het bindvlies, lichte zwelling van het bindvlies en soms jeuk aan het oog. Vaak ontwikkelt zich een traanstreep en sommige honden schuren met het oog over bijvoorbeeld de grond. Een sereuze conjuctivitis kan veroorzaakt worden door wind, stof, allergenen of irriterende stoffen (zoals ammoniak). De therapie is afhankelijk van de ernst van de oog ontsteking.
 • Folliculaire conjuctivitis:
  Oog ontsteking gekenmerkt door meerdere lymfoïde follikels op de binnenzijde van het derde ooglid. Een klein aantal lymfoïde follikels is normaal bij jonge honden (tot 1,5 jaar oud). Het aantal follikels kan toenemen door beginnende irritatie van het oog door bijvoorbeeld pollen of een virus infectie. De klinische verschijnselen variëren van geen klachten, tot het knijpen met het oog en traanvloed. De diagnose kan worden gesteld door tijdens het onderzoek van het oog, na lokale verdoving van het oog, achter het derde ooglid te kijken. Als de diagnose folliculaire conjuctivitis met zekerheid is gesteld, dient het oog behandeld te worden met steroïde bevattende oogdruppels.
 • Plasmacellulaire conjuctivitis:
  Oog ontsteking gekenmerkt door groepjes plasmacellen aan de buitenzijde van het derde ooglid. Deze immuun-gemedieerde oog aandoening komt voornamelijk voor bij de Duitse Herders hond en kruisingen van dit ras. Deze oog ontsteking is te herkennen aan blauw/rode, niet pijnlijke, kleine zwellingen aan de buitenzijde van het derde ooglid welke zich steeds verder uitbreiden. De aandoening wordt geactiveerd door UV-licht. De definitieve diagnose kan gesteld worden door een afkrabsel of een biopt van het aangetaste ooglid. De therapie bestaat uit levenslange toediening van corticosteroïde bevattende oogdruppels en bescherming van de ogen tegen UV-stralen.
 • Allergische conjuctivitis:
  Oog ontsteking in beide ogen. Komt vooral voor bij honden die bekend zijn met een allergie. Oorzakelijke allergenen kunnen pollen, grassoorten, kruiden en bomen zijn, maar ook huisstofmijt, voedingscomponenten of insectenbeten. Deze oogontsteking is te herkennen aan beiderzijds meer of minder gezwollen bindvlies, roodheid van het bindvlies en jeuk aan het oog.
Heeft uw hond last van een ontstoken oog of heeft u vragen na het lezen van deze pagina, neem dan gerust contact op met de praktijk.Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn