Facebook
X

Keratoconjuctivitis Sicca (KCS) bij de hond

Keratoconjuctivitis Sicca (KCS) is een aandoening van de traanfilm van het oog. De traanfilm is een de beschermende laag van het oog en beschermt het bindvlies (conjuctiva) en het hoornvlies (cornea). De traanfilm bestaat uit 3 lagen:
 • De buitenste vette (lipide) laag, welke het oog vochtig houd en beschermt tegen het vasthechten van vuil en viezigheid.
 • De middelste waterige laag welke wordt gevormd door de tranen en vuil wegspoelt en beschermende factoren bevat.
 • De binnenste slijm (muceuze) laag welke de traanfilm aan het hoornvlies verbindt en vuil afvoert naar de mediale ooghoek.
Bij KCS is de functie van de traanfilm onvoldoende. Hierdoor raken het bindvlies en het hoornvlies snel geïrriteerd en kan uw hond een ontstoken oog krijgen.

Wat zijn de oorzaken van KCS bij de hond?

Er zijn veel verschillende oorzaken van Keratoconjuctivitis Sicca (KCS) bij de hond:
 • KCS bij de hond kan aangeboren en erfelijk zijn.
 • KCS bij de hond kan door een auto-immuun aandoening worden veroorzaakt, dit is de meest voorkomende oorzaak van KCS bij de hond.
 • Beschadigingen aan de traanklieren of aan de zenuwen die de traanklieren aansturen kan KCS bij de hond veroorzaken.
 • Ontsteking van de traanklieren kan KCS bij de hond veroorzaken.
 • Vergiftigingen en sommige medicatie kan KCS bij de hond veroorzaken.

Wat zijn de verschijnselen van KCS bij de hond?

Er zijn veel verschillende oorzaken van Keratoconjuctivitis Sicca (KCS) bij de hond:
 • De traanfilm geeft het oog een mooie glans. Bij Keratoconjuctivitis Sicca (KCS) is de traanfilm onvoldoende en ziet het oog er dof uit.
 • Het bindvlies is vaak ontstoken (conjuctivitis)zonder de aanwezigheid van een traanstreep of waterige oog uitvloeiing.
 • Het hoornvlies kan ontstoken raken (keratitis).
 • Bij KCS kan er sprake zijn van een droge neus.

Hoe kunnen we KCS bij de hond vaststellen en behandelen?

Keratoconjuctivitis Sicca (KCS) kan worden vastgesteld door middel van een Schirmer Tear Test (STT). De Schirmer Tear Test meet de traanproductie.
Mijn-hond-heeft-een-ontstoken-oog-schirmer-tear
Keratoconjuctivitis Sicca (KCS) bij de hond.
De behandeling van KCS bij de hond is afhankelijk van de oorzaak. Bij aangeboren KCS of een auto-immuun vorm van KCS moet de aandoening soms levenslang worden behandeld. Er worden cyclosporine oogdruppels voorgeschreven om te proberen de traanproductie te verbeteren. Daarnaast wordt het oog behandeld met slijmoplossende oogdruppels om overmatig aanwezig slijm op te lossen, antibiotica houdende zalf om het oog te beschermen tegen bacteriën en kunsttranen om het oog vochtig te houden en daarmee te beschermen tegen uitdroging.
Heeft uw hond last van een ontstoken oog of heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn