Home > Honden > Oorontsteking of oorpijn bij de hond > Bloedoor of een dik oor bij de hond
Bloedoor of een dik oor bij de hond
Het kan voorkomen dat uw hond een dik oor heeft. In enkele gevallen heeft uw hond al langer last van een oorontsteking en valt u plotseling een dik oor bij uw hond op, maar ook zonder onderliggende oorontsteking kan een dik oor bij uw hond ontstaan. Op deze pagina zullen wij uitleggen hoe een dik oor bij uw hond kan ontstaan. Meestal is de oorzaak van een dik oor bij de hond een zogenaamd bloedoor.
Hoe komt een hond eigenlijk aan een dik oor?
Er zijn verschillende redenen voor een dik oor van uw hond. Hieronder zullen wij de belangrijkste redenen beschrijven:
- Uw hond heeft een bloedoor, ofwel othematoom.
- Uw hond heeft een oorontsteking.
- Uw hond heeft een wond of ontsteking aan de oorschelp.
Uw hond heeft een bloedoor, ofwel othematoom.
Het dik oor bij uw hond ontstaat in dit geval door een bloeding in de oorschelp. Het bloed verzamelt tussen de verschillende lagen van de oorschelp, waardoor een met vocht gevulde, warme, gezwollen oorschelp bij uw hond ontstaat. De gehele oorschelp kan gezwollen zijn, maar meestal is slechts een deel van de oorschelp gezwollen. Er zijn verschillende redenen voor het ontstaan van een bloedoor bij de hond:
- Krabben aan het oor en schudden met de kop
Meestal ontstaat een bloedoor bij de hond doordat de hond regelmatig schudt met de kop of krabt aan het oor. Het schudden met de kop en krabben aan het oor wordt veroorzaakt door oorontsteking of oorpijn bij de hond. - Vechten of ander trauma
Door vechten of andere ongelukken kunnen de bloedvaten in de oorschelp beschadigd raken. Door beschadiging van de bloedvaten in de oorschelp kan de oorschelp zich vullen met bloed waardoor er een bloedoor bij de hond ontstaat. - Vergrote kwetsbaarheid van bloedvaten
In uitzonderlijke gevallen ontstaat een bloedoor bij uw hond doordat de bloedvaten van uw hond kwetsbaar zijn. Kwetsbare bloedvaten ontstaan door onderliggende ziekten, zoals de ziekte van Cushing.
Een bloedoor bij de hond kan op verschillende manieren behandeld worden:
- Natuurlijke genezing en ontwikkeling van een ‘bloemkooloor’
Een bloedoor bij de hond kan zonder behandeling genezen. Het bloed in het bloedoor zal uiteindelijk worden opgenomen door het lichaam. Helaas gaat deze natuurlijke genezing van een bloedoor bij de hond gepaard met de ontwikkeling van een zogenoemd ‘bloemkooloor’. In het natuurlijke genezingsproces van een bloedoor bij de hond vindt naast de opname van bloed uit de oorschelp ook de vorming van littekenweefsel plaats. Dit littekenweefsel zal tijdens het genezingsproces de vorm van de oorschelp veranderen. Vaak verschrompelt de oorschelp en ontwikkelt zich een ‘bloemkooloor’. Naast dat een ‘bloemkooloor’ niet mooi is, kan een ‘bloemkooloor’ ook veel oorproblemen in de toekomst geven, zoals oorontsteking en oorpijn. Bovendien duurt de genezing enige tijd, waardoor uw hond lange tijd met een pijnlijk bloedoor rondloopt.
- Het met een naald leegzuigen van het bloedoor bij de hond
Wanneer uw hond een bloedoor heeft kan de dierenarts met een naald het bloed uit de oorschelp halen. Helaas kan de oorschelp zich, na het legen, opnieuw vullen met bloed. Daarom wordt regelmatig na het volledig legen van het bloedoor een kopverband bij de hond aangelegd. Het kopverband geeft druk op de oorschelp waardoor de oorschelp zich niet opnieuw kan vullen met bloed. Helaas accepteren niet alle honden een kopverband, waardoor de oorschelp opnieuw de kans krijgt te vullen met bloed. Bij het met een naald legen van een bloedoor bij de hond kan alleen het bloed worden afgezogen. Het al ontwikkelde littekenweefsel blijft in de oorschelp achter en kan een verandering in de vorm van de oorschelp veroorzaken. Met regelmaat wordt het met een naald legen van het bloedoor van de hond ondersteund met medicatie. Er wordt een kuur met corticosteroïden voorgeschreven of er worden corticosteroïden in het leeggehaalde oor geïnjecteerd. De therapie wordt ingesteld omdat corticosteroïden het genezingsproces zou versnellen en de vorming van littekenweefsel zou verminderen. De ondersteunde therapie met corticosteroïden wordt wereldwijd uitgevoerd, maar de werking is helaas nooit wetenschappelijk bewezen. De risico’s van deze ondersteunende therapie zijn de vele bijwerkingen van corticosteroïden en de ontwikkeling van een abces in de oorschelp.
- Het chirurgisch legen van het bloedoor bij de hond
Het doel van het chirurgisch legen van een bloedoor bij de hond is het behouden van de natuurlijke vorm van de oorschelp en voorkomen dat de oorschelp opnieuw vult met bloed. Onder volledige narcose wordt het bloedoor met een grote snede geopend. Het bloed en het littekenweefsel kan nu goed uit de oorschelp worden verwijderd. Als al het bloed en littekenweefsel is verwijderd uit het bloedoor van de hond worden veel hechtingen geplaatst over de gehele oorschelp. Door al deze hechtingen op de oorschelp wordt er druk uitgeoefend op de oorschelp, waardoor deze niet opnieuw kan vullen met bloed.
Uw hond heeft een oorontsteking
Met name bij chronische oorontsteking kan u een dik oor bij uw hond zijn opgevallen. Door het chronische ontstekingsproces verdikt de huid van de gehoorgang en van de oorschelp. De verdikte huid voelt soms warm aan en kan rood van kleur zijn.
Uw hond heeft een wond of ontsteking aan de oorschelp
Wanneer uw hond heeft gevochten of een ongeluk heeft gehad, kan er een wond ontstaan aan de oorschelp. In het begin is de wond vaak klein en onopvallend, maar na enige tijd kan u opeens een dik oor bij uw hond opvallen. Vaak is de wond dan ontstoken en nu ziet u bloed of bloederig vocht, vies stinkend vocht en veel vuil.
Wij adviseren u een bloedoor of dik oor van uw hond door een dierenarts te laten beoordelen en behandelen. Mocht u nog vragen hebben over dit probleem, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!
Deel dit bericht
Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail