Facebook
X

Blaasontsteking bij de hond

Algemeen

Blaasontstekingen komen geregeld voor bij honden. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een blaasontsteking bij de hond:
  • Een bacteriële infectie. Dit komt het meest voor.
  • Een blaassteen of blaasstenen. Dit komt geregeld voor.
  • Een blaastumor. Dit komt soms voor bij met name oudere honden.
Een bacteriële infectie komt het meest voor, en dan met name bij teven. Dit komt omdat de plasbuis of urethra veel korter is en wijderd dan bij en reu. De meest voorkomende oorzaak van een blaasinfectie is dan ook een opgeklommen infectie. Meestal betreft het een Coli bacterie. Dit is een bacterie die in de darmen leeft bij de hond en andere diersoorten.
Blaasstenen komen vaak voor als oorzaak van een blaasontsteking bij de hond. Geregeld zien we ook blaasstenen in combinatie met een infectie. Zie voor meer informatie blaasstenen bij de hond.

De symptomen van een blaasontsteking bij de hond

  • Incontinentie.
  • Zeer frequent plassen en kleine plasjes doen.
  • Bloed bij de urine.
  • Soms meer drinken.

De behandeling van een (bacteriële) blaasontsteking bij de hond

Het liefst dient er steriel urine afgenomen te worden om een kweek te doen van de urine. Hierdoor weten we welke bacterie de oorzaak is en waarvoor deze gevoelig is. De infectie wordt bestreden met een antibioticakuur en de kuur dient voldoende lang gegeven te worden. Bij een “simpele” urineweg infectie houden we gemiddeld 10-14 dagen aan. Indien de infectie opgeklommen is tot de nieren dient er 4-6 weken antibiotica gegeven te worden. Het liefst controleren we na de kuur of de infectie helemaal verdwenen is (door nogmaals een urinekweek te doen).

De prognose van een blaasontsteking bij de hond

Deze is over het algemeen gunstig. Het is belangrijk eventuele onderliggende oorzaken (blaasstenen en -tumoren) uit te sluiten met behulp van een echografie. Daarnaast dient de infectie goed en volledig bestreden te worden. Indien de infectie tot in de nieren opgeklommen is kan er schade optreden aan de nieren en kan de prognose soms minder gunstig worden.
Blaasontsteking-bij-de-hond
De prognose van een blaasontsteking bij de hond.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn