Facebook
X

Medicijn bij vuurwerkangst hond: Sileo

Wat is Sileo?

Sileo is een nieuw inzetbaar medicijn bij honden tegen acute stress en angst door geluid, zoals bij vuurwerkangst. De werkzame stof is dexmedetomidine, een stof waar al lange tijd mee gewerkt wordt door dierenartsen. In hogere doseringen wordt deze stof voor sedatie en narcose gebruikt. In de veel lagere dosering van Sileo zal het alleen de angst en opwinding verminderen veroorzaakt door acuut stressvolle situaties.
Sileo wordt niet in de dierspeciaalzaken verkocht en wordt verstrekt op recept van een dierenarts.

Het gebruik van Sileo

Sileo is een gel die met een spuit op het slijmvlies van de wangzak achterin de bek aangebracht moet worden. Doorslikken van de gel is niet gevaarlijk, maar de gel is dan minder werkzaam en er zal 2 uur gewacht moeten worden voor het geven van een nieuwe dosis. Daarom moet er een kwartier gewacht worden met het geven van voedsel of beloningen na toediening.
De hoeveelheid toe te dienen gel is afhankelijk van het gewicht van de hond. De hoeveelheid is op de spuit af te stellen zodat een overdosering voorkomen wordt. Sileo kan gestart worden bij aanvang van angst of de stressvolle geluiden. De werking kan vanaf een kwartier tot een uur na toediening waargenomen worden. De toediening mag iedere 2 tot 3 uur herhaald worden en maximaal 5 keer achtereen toegediend worden. Sileo is 48 uur houdbaar na opening. We raden u aan om voor gebruik de bijsluiter goed door te lezen.
Het middel is niet geregistreerd voor katten.

Risico’s en bijwerkingen

Bij minder dan 10 op de 100 honden kan een kortdurende bleekheid van de slijmvliezen optreden, braken, urine incontinentie of sedatie. Minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn onrust, versuftheid, zwelling rond de ogen of slappe ontlasting.
Sileo mag niet gebruikt worden bij honden met aandoeningen aan hart of bloedvaten of bij nier- en leverfalen. De veiligheid is niet getest bij drachtige of lacterende dieren en wordt dus afgeraden. Het middel is niet getest bij honden jonger dan 16 weken of ouder dan 17 jaar. Vraag uw dierenarts of Sileo gebruikt mag worden in combinatie met andere medicijnen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn