Facebook
X

Een vlooienallergie bij de kat

Een vlooienallergie is een zeer veel voorkomende allergie bij de kat. Een vlooienallergie bij de kat heeft een typische verschijning. Erge jeuk aan de onderrug met veel korstjes. Vaak zijn er ook minder haren aanwezig onder op de rug. De jeuk kan zich verder uitbreiden over het hele lichaam waaronder de buik en de liezen. Soms zien we zogenaamde hotspots bij de kat optreden. Dit zijn natte vurige en sterk jeukende plekken. Andere allergieën, zoals bijvoorbeeld een atopie of een voedingsallergie, kunnen soortgelijke klachten geven bij de kat. Je kan dus helaas nooit met zekerheid zeggen aan de hand van de symptomen of het een vlooienallergie is.

Hoe ontstaat er een vlooienallergie bij de kat?

Als een vlo bijt om bloed te zuigen komt er speeksel van de vlo in de huid van de hond of kat terecht. Dit veroorzaakt bij iedere kat jeuk. Als een kat echter allergisch is voor dit speeksel worden de symptomen veel heftiger. De jeuk is veel heftiger en er ontstaan rode plekken en korsten.
Caressa vlooienallergie kat

Vlooienallergie bij de kat.

Hoe kan je een vlooienallergie bij de kat behandelen?

Op zich is een vlooienallergie goed te behandelen. We moeten voorkomen dat de kat gebeten wordt door een vlo. Toch kan dit lastiger zijn dan je in aanvang zou denken. Dit komt doordat de vlo een zeer efficiënte voortplanting kent. Lees hier meer over op onze pagina over de levenscyclus van een vlo. Daarnaast is het belangrijk de jeuk te bestrijden. Bij erge klachten geven we daarom vaak tijdelijk wat cortison zoals prednison of dexamethason. Als er een infectie van de huid is ontstaan met gisten en/of bacteriën moeten deze ook bestreden worden. Een infectie van de huid uit zich op de volgende manier:
  • De huid kan dikker worden en donkerder worden door pigmentvorming.
  • De huid kan gaan schilferen en vettig worden.
  • Er kan pusvorming aanwezig zijn.
  • Bij een gistinfectie zie je dat er sprake is van een bruinige vettige afscheiding. Gistinfecties zie je vaak in plooien, in de oren of tussen de tenen.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn