Facebook
X

Gingivitis Stomatitis complex (GSC) ofwel chronische tandvleesontsteking bij de kat

Gingivitis Stomatitis complex (GSC) is een aandoening van de slijmvliezen van de bek van een kat. Hierbij is het tandvlees ontstoken (gingivitis) en ook het overige slijmvlies in de bek (stomatitis). De oorzaak van het Gingivitis Stomatitis complex is nog niet geheel duidelijk, maar een overmatige reactie van de slijmvliezen op tandplak speelt een grote rol. Katten met Gingivitis Stomatitis complex hebben van jongs af aan ontstoken tandvlees. Deze katten zijn vaak rustiger in gedrag en kunnen problemen hebben met eten. Helaas is de enige goede behandeling het trekken van alle kiezen en tanden.

Hoe ontstaat het Gingivitis Stomatitis complex bij de kat?

Het is nog deels onduidelijk wat de exacte oorzaak van het ontstaan van het Gingivitis Stomatitis complex bij de kat is. Er wordt gedacht aan een soort overmatige reactie van het tandvlees en slijmvlies op de aanwezigheid van tandplak. Omdat tandplak bij elke maaltijd op de elementen achter blijft, is er een continu durende overmatige reactie van het tandvlees en slijmvlies. Virussen lijken ook een rol te spelen in het Gingivitis Stomatitis complex: Feline Leukemie Virus (FeLV), Feline Immunodeficientie Virus, ofwel katten AIDS (FIV), Feline Calici virus (FCV) en Feline Herpes Virus-1 (FHV-1). Bij 95% van de katten met het Gingivitis Stomatitis Complex wordt het FCV geïsoleerd. Echter kan bij een gezonde kat geen Gingivitis Stomatitis complex worden opgewekt door een besmetting met het FCV. Dit suggereert dat er ook andere factoren meespelen in de ontwikkeling van het Gingivitis Stomatitis complex.

Hoe herken ik het Gingivitis Stomatitis complex bij mijn kat?

Gingivitis Stomatitis complex komt veel voor bij katten. Bij bepaalde rassen, zoals de Main Coon, Siamees en Burmees, wordt het Gingivitis Stomatitis complex vaker gezien. Bij jonge katten kunnen de eerste klachten van ontstoken tandvlees en ontstoken slijmvlies van de bek al gezien worden, de aandoening is echter niet leeftijdsgebonden. Er hoeft geen sprake te zijn van tandplak of tandsteen. Vooral bij de jonge katten ziet het gebit er schoon uit, maar is het tandvlees en het slijmvlies van de bek toch ontstoken. De ontsteking van het tandvlees en slijmvlies in de bek zal steeds erger worden. Ontsteking van het tandvlees en slijmvlies in de bek doet pijn, waardoor de kat soms slechter eet, gevoelig is bij aanraken van de bek, maar ook rustig in gedrag kan zijn. Sommige katten speekselen door de ontsteking en hebben daardoor vaak een natte bek. Het tandvlees en het slijmvlies in de bek is vaak gezwollen, rood van kleur en onregelmatig. Bij aanraken reageert de kat pijnlijk en gaat het tandvlees of slijmvlies snel bloeden.
gingivitis-stomatitis-complex-kat-siamees
Gingivitis Stomatitis complex (GSC) ofwel chronische tandvleesontsteking bij de kat

Hoe kan ik Gingivitis Stomatitis complex bij mijn kat behandelen?

In eerste instantie kan je Gingivitis Stomatitis complex bij de kat behandelen met een goede gebitsverzorging. Tanden poetsen, gebitsverzorgende producten en speciale voeding kunnen de ernst van de ontsteking verminderen. Er kan zelfs door de dierenarts een gebitsreiniging onder narcose worden uitgevoerd. Helaas is een goede gebitsverzorging bijna altijd onvoldoende om de ontstekingen volledig onder controle te krijgen. Omdat Gingivitis Stomatitis complex wordt veroorzaakt door een overmatige reactie van het tandvlees en de slijmvliezen op tandplak, is het verwijderen (trekken of extraheren) van alle tanden en kiezen vaak de enige mogelijkheid om de ontsteking volledig onder controle te krijgen. Dit klinkt erg drastisch, maar leidt altijd tot spoedig en volledig herstel.
Katten wennen snel aan de nieuwe situatie zonder tanden en kiezen en kunnen op korte termijn gewoon weer hun normale voeding (brokjes) eten. Bij 80% van de katten zal het trekken van alleen alle kiezen voldoende verbetering geven. Soms is het trekken van de hoektanden en voortanden ook noodzakelijk. Het kan echter enkele weken tot maanden duren voordat de ontstekingen in de bek volledig onder controle zijn. Er worden nog wel eens corticosteroïden (langwerkende injecties) gegeven bij Gingivitis Stomatitis complex. Het slijmvlies reageert hier vaak goed op en de ontstekingen gaan over. Helaas komen na 1-4 weken de ontstekingen altijd weer terug. Het continu herhalen van corticosteroïden is niet ons advies, omdat katten goed herstellen na het verwijderen van alle tanden en kiezen en dan geen medicatie meer behoeven. Corticosteroïden hebben helaas veel bijwerkingen.
Heeft uw kat last van het Gingivitis Stomatitis complex of heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn