Facebook
X

Tandplak en tandsteen bij de kat

Tandplak en tandsteen komt veel voor bij de kat. Met name katten die ouder worden krijgen last van de vorming van tandplak en tandsteen.
Tandplak-en-tandsteen-bij-de-kat
Tandplak en tandsteen bij de kat

Hoe ontstaat tandplak en tandsteen bij de kat?

Tandplak bestaat uit voedselresten en bacteriën en hecht zich na iedere maaltijd aan het tandoppervlak. Als tandplak niet wordt verwijderd, kan deze onder invloed van speeksel gaan mineraliseren en zich omvormen tot tandsteen.

Wat is het risico van tandplak en tandsteen bij de kat?

Beginnende tandplak geeft meestal geen problemen, maar tandplak kan onder invloed van speeksel mineraliseren tot tandsteen. Tandsteen veroorzaakt irritatie van het tandvlees en hierdoor kunnen de aanwezige bacteriën een ontsteking van het tandvlees geven (gingivitis). De ontsteking kan zich uitbreiden naar de dieper gelegen structuren (paradontitis) waardoor de tand of kies los gaat zitten en verloren gaat. De ontsteking van het tandvlees en de dieper gelegen structuren is pijnlijk voor de kat. Vaak veroorzaken de ontstekingen ook een vieze geur waardoor de kat uit de bek gaat stinken.

Gingivitis-ofwel-tandvleesontsteking-bij-de-kat
Beginnende tandplak geeft meestal geen problemen, maar tandplak kan onder invloed van speeksel mineraliseren tot tandsteen.

Hoe kan ik tandplak en tandsteen herkennen bij de kat?

Tandplak en tandsteen geven een gele/bruine verkleuring van de tanden. Beginnende tandplak en tandsteen problemen zijn vaak niet zichtbaar voor een eigenaar. De meeste katten laten niet goed in de bek kijken waardoor de vorming van tandplak en tandsteen niet opvalt. Bij sommige katten is de vorming van tandsteen op de grote kiezen overmatig en ontstaat er een grote bruine ‘brok’ tandsteen. Wanneer tandplak en tandsteen een ontsteking van het tandvlees veroorzaakt dan is het tandvlees, in plaats van roze, rood van kleur. Een heftige ontsteking van het tandvlees geeft daarnaast meestal een vieze geur uit de bek. Een heftige ontsteking is bovendien pijnlijk waardoor de kat moeizamer eet of met de poot langs de bek wrijft.

Hoe kan ik tandsteen en tandplak behandelen bij de kat?

Beginnende tandplak en tandsteen vorming is omkeerbaar en met een goede behandeling kan het gebit volledig herstellen. Wanneer er al tandplak en tandsteen aanwezig is, kan het gebit het best worden gereinigd door een dierenarts. Op de pagina Gebitsbehandeling van uw hond of kat kunt u hier meer over lezen.

Hoe kan ik tandsteen en tandplak voorkomen bij de kat?

Bij iedere kat zal zich na verloop van tijd tandplak en tandsteen gaan vormen. Dit is tegen te gaan met de volgende maatregelen:
  • Geef speciale voeding die tandsteen vorming tegengaat. 
    Het is een fabel dat brokken tandsteen vorming tegengaat en blikvoeding niet. Bij de meeste brokken wordt er gewoon tandsteen gevormd in de mondholte van een kat. Er zijn echter speciale voeders op de markt die tandsteen vorming wél tegengaan. Deze brokken zijn extra hard en geven een gedeeltelijke reiniging van de kiezen bij een kat. Kijk ook in onze webshop voor voeding tegen gebitsproblemen bij de kat.
  • Poets (dagelijks) de tanden van uw kat. 
    Dit is het meest effectief in het voorkomen van tandplak en tandsteen. Helaas zijn er maar weinig katten die het poetsen van de tanden accepteren. Gelukkig zijn er nog andere ondersteunende producten die tandplak vorming tegengaan, zoals Vet Aquadent. Kijk in onze webshop voor meer informatie over gebitsproducten voor de kat.
Heeft uw kat last van tandplak en tandsteen of heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn