Facebook
X

Vlooien bij kat

Vlooien zijn parasieten die we zeer geregeld vinden bij katten. Er zijn twee soorten vlooien die we vinden bij katten, de kattenvlo en de hondenvlo. Veruit het meest komt de kattenvlo voor bij hond en kat.
De meeste katten die vlooien hebben hebben hier weinig last van. Pas als er erg veel vlooien aanwezig zijn kan dit leiden tot ernstige jeuk klachten en soms zelfs tot bloedarmoede. Sommige katten ontwikkelen een zogenaamde vlooienallergie. Bij deze katten kan één vlooienbeet al leiden tot zeer ernstige jeuk- en huidklachten. Bij katten met een vlooienallergie zien we met name erge jeuk met korstjes aan de onderrug.
Vlooien planten zich zeer snel voort. Eén vlo kan al gauw zo’n 800 eitjes in haar leven voortbrengen. Kijk Kijk hiervoor ook op onze pagina over de levenscyclus van de vlo.

Wat zijn vlooien nu eigenlijk precies?

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasitaire insecten. We vinden ze vooral op de kat en de hond, maar ook mensen, konijnen en fretten kunnen last hebben van vlooien. De vlo is ongeveer 1-3 millimeter groot en heeft krachtige springpoten. Een vlo maakt van begin tot eind een hele gedaantewisseling mee. De volwassen vlo voedt zich door bloed te zuigen bij met name zoogdieren en vogels. Vervolgens legt ze honderden eitjes in de vacht. Deze eitjes rollen vaak van de vacht af en belanden in de omgeving.
Vervolgens ontwikkelen ze zich tot larven. De larfjes hebben ongeveer de dikte van een haar en zoeken vaak de donkere plekjes in huis op. Tussen het tapijt of de plinten zijn bijvoorbeeld populaire plekken. De larfjes voeden zich met de uitwerpselen van de volwassen vlo. Na 2-3 weken, afhankelijk van de omgevingstemperatuur, verpoppen de larven. Deze poppen kunnen wel tot 1.5 jaar in de omgeving overleven. Door trillingen in de omgeving komt er een vlo uit de pop, wordt de passant besprongen en begin de cyclus opnieuw.

Hoe raakt mijn kat besmet met vlooien?

Katten worden eigenlijk nooit besmet door contact met andere dieren. Een vlo zal nooit van het ene dier op het andere dier springen, waarom zou het? Ze worden besmet als ze in een omgeving komen waar vlooien zitten. Dit kan in huis zijn (het hele jaar door) of buiten in de warmere periodes. Zie voor uitgebreide informatie onze pagina over de levenscyclus van de vlo.

Welke symptomen heeft een kat met vlooien?

De beet van de vlo zorgt voor jeuk bij de kat. De beet is pijnlijk en het speeksel wat de vlo achterlaat om te zorgen dat het bloed gaat stollen zorgt voor veel jeuk. Vaak zien we katten krabben en bijten. Sommige katten ontwikkelen een vlooienallergie. De jeuk is dan vaak heftiger en ze kunnen zichzelf tot bloedens toe bijten of open krabben. Eén beet van een vlo kan dan al vervende gevolgen hebben. Deze jeuk uit zich met name aan de staartbasis, de liezen en de buik. Bij katten zie je vaak wat we noemen een milliaire dermatitis ontstaan. Deze dermatitis of huidontsteking uit zich in allemaal korstjes op met name de rug.

Hoe weet je of je kat vlooien heeft?

De vlo zelf is vaak met een vlooienkam makkelijk te vinden. Vlooienpoepjes echter nog makkelijker te vinden. Het zijn kleine zwarte korreltjes in de vacht die een rode kleur afgeven als ze in het water gezet worden. Met een vlooienkammetje heeft u ze zo te pakken.

Hoe behandel ik een kat met vlooien?

Indien uw kat last heeft van vlooien is het belangrijk om zowel alle honden, katten en alle andere dieren in huis als de omgeving te behandelen. Slechts 5% van de vlooien bevindt zich op het dier. De overige 95% van de besmetting bestaat uit eitjes, larven en poppen in de omgeving. Er zijn diverse producten om uw kat en de omgeving te behandelen tegen vlooien. Vraagt u gerust aan onze dierenartsen en assistentes welke middelen u het beste kunt gebruiken.
Belangrijk is om bij een vlooienbesmetting uw kat ook te behandelen tegen lintworm. De vlo is nl.  een tussengastheer van de lintworm. Dit houdt in dat vlooien eitjes van de lintworm bij zich kunnen dragen. Wanneer uw kat een vlo opeet kan deze besmet raken met de lintworm.

Hoe voorkom ik vlooien bij mijn kat?

Bij vlooien is de vraag vaak niet hoe komt u eraan, maar juist hoe komt u er weer vanaf. Een vlooienplaag in huis is zeer lastig te bestrijden. Het gebruik van anti-vlo producten is daarom een verstandige manier om dit te voorkomen. Er zijn diverse middelen die u hiervoor kunt gebruiken. Informeer gerust naar de mogelijkheden bij één van onze dierenartsen of assistentes. In geval van een vlooienplaag zal er lang en consequent behandeld moeten worden. Om een vlooienplaag uit het huis te elimineren moet er vaak 6 maanden lang een goede vlooienbehandeling gegeven te worden. U kunt dit het beste in overleg met onze dierenartsen of assistentes afstemmen.
vlooien
Vlooien bij kat

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-mail

Volg onze Socials!

Wij delen o.a. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. 

Volg ons op Facebook en Instagram

FacebookInstagramTwitterLinkedIn